SVTs sportchock!

Chris Härenstam, Pamela Andersson och Malin Ewerlöf satt i morse i Godmorgon Sverige och diskuterade sporter i den så kallade sportpanelen. Bland annat så diskuterades cykelsporten och att den varit drabbad av doping i ganska så stor utsträckning de senaste åren. Men varför sitter man och diskuterar Tour de France och doping egentligen? Alla cyklister som deltar i Tour de France testas innan tävlingen, minst tio cyklister testas efter varje etapp, och än har ingen som deltar eller deltagit i tävlingen fått ett enda positivt a-prov. En cyklist som i juni meddelade att han inte skulle delta har åkt dit på ett a-prov, men är ännu inte avstängd. Det är faktiskt så att ingen som deltog förra året heller (källa Eurosport) blivit avstängd. Hur kan sportpanelen i rikstelevisionen sitta och vara så fruktansvärt ignorant, fördöma en hel sport på felaktiga grunder, och heja på de två tyska tv-kanaler som slutade sända live. Att panelen dessutom fördömer alla de miljoner och åter miljoner åskådare av sporten är en skandal av stora mått.

En annan felaktighet är Rasmussens s.k. "avstängning" från VM och OS. Han har inte alls missat att dyka upp till någon dopingkontroll, däremot har han blivit testad flera gånger och inget har dykt upp på testerna. Saken är den att han inte varit där han tidigare meddelat att han skulle vara. Det är så att internationella cykelunionen vill veta var alla toppcyklisterna är någonstans så att de ska kunna göra tester utan att i förväg meddela det. Den annars konfidentiella informationen läckte från den danska cykelunionen, trots att cyklisten inte brutit till den grad mot reglerna att han förtjänar en avstängning, och samtidigt meddelas det att han inte kommer att tas ut till det danska landslaget. Panelen har fullständigt missuppfattat allt det här, och menar att han dessutom ska stängas av från Tour de France. Så fullständigt urkorkat dumt av Härenstan, Andersson och Ewerlöf att sitta i TV och uttala sig om saker man inte har någon som helst koll på.

Doping är skit, men man ska inte smutskasta en sport som fösöker ta sig upp ur ett dunkelt förflutet. Om det är någon sport som på allvar satsar på att rensa ut fuskarna så är det cykelsporten. Friidrotten till exempel har också dragits med doping, men det är inget snack i sportpanelen om att man ska lägga ner den sporten. De svenska sportjournalisterna, och de så kallade experterna borde verkligen skärpa till sig och informera mer om vad cykelsporten gör för att rensa upp, och inte prata om en massa felaktiga fördomar baserade på luft. Jag tycker att en rejäl ursääkt från SVT är passande, annars stöder man passivt spridandet av lögner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0