Begravningen av "Engla"

Känner mig väldigt tveksam inför det faktum att SVT direktsände begravningen av "Engla" idag. Tycker inte alls att en begravning av en privatperson är av ett sådant intresse för svenska folket. En begravning bör vara en privat angelägenhet, om det inte är en framstående offentlig person som begravs (t.ex. Anna Lindh). Visst var det ett fruktansvärt brott, och inte särskilt unikt eftersom massor med människor drabbas av det varje år i världen. Att lyfta fram ett enskilt fall, en enskild katastrof, bland så många andra känns inte rätt. Det kanske snarare handlar om hur media funkar i största allmänhet. MAn har det perfekta brottet för att tjata ut det i tidningar och i TV, och det är en sak! Att visa begravningen i TV visar på någon slags mental rundgång. SVT påverkades av andra mediers bevakning genom att dessa slitit fram en "upplevd" medkänsla från den svenska folksjälen. Att familjen själva ville att begravningen skulle sändas skulle kunna ses som ett sätt att föra upp "Engla" till en nivå över alla andra människor som drabbas av brott, att göra henne speciell och unik.

Som tur är så händer sådana här saker inte särskilt ofta i Sverige, men tyvärr är det inte ett unikt fall trots det. Det är medias (främst genom kvällspressen) som exploaterat fallet för sina egna intressens skull, och sedan lockat andra medier (som SVT) att nappa på betet. Jag tror att media måste rannsaka sig själva och byta inriktning från sensationalism till journalism!

Kommentarer
Postat av: G.

Vad jag befarar är vad detta kommer att innebära för framtiden. Detta kommer absolut inte att vara den sista begravning som sänds. Kommer begravningen av nationellt kända dödsoffer till slut bli ett ständigt återkommande avsnitt i TV-tablån, och vem kommer senare att bestämma vem som är viktig nog att få sin begravning direktsänd? SVT har som statlig TV fyller dessutom, enligt mig, ett visst ansvar när det kommer till vad som är tillåtet att sändas och ej. Att tro att TV3, Kanal 5 och andra kommersiellt inriktade TV-kanaler inte kommer att haka på denna (förhoppningsvis inte) populära "programidé" är enbart naivt.

2008-05-11 @ 14:13:16
URL: http://idiocy.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0