Ett land, en idrott - ska bara fotbollen få finnas?

Jag har under en tid ibland fått tanken att uppmärksamheten kring idrott allt mer fokuseras på fotboll och hockey. Som exempel från den här bloggen kan jag ta Lägga ner, som jag skrev efter att Chris Härenstam menat att man skulle lägga ner cykelsporten på grund av dopingen. Vid flera tillfällen har jag dessutom skrivit om hur svenska tidningar rapporterat felaktigt, bristfälligt eller helt enkelt ignorerat cykelsporten. Detta har dock med tiden blivit något bättre, särskilt sedan de svenska cykelframgångarna startade förra våren, framförallt i Tirreno-Adriatico där både Thomas Lövkvist och Niklas Axelsson var framstående. Sen så har vi naturligtvis OS, där två silvermedaljer kom från cykelsadeln. Dock är denna sport fortfarande liten, särskilt när det gäller tidningarnas sportrapportering.

När jag läser att Svenska Dagbladets sportkrönikör Sune Sylvén föreslår att man ska skrota planerna på en ombyggnad av Stockholms Stadion blir jag glad. Saken är den att fotbollsklubben Djurgårdens IF vill ha en ombyggnad av den klassiska arenan till förmån för fotbollen. Löparbanorna planeras att plockas bort, vilket gör att friidrott inte längre kan utövas där. Detta är bara en del i "fotbollifieringen" av svensk idrott. Är det verkligen meningen att en idrott ska få så mycket plats att andra trycks bort?

Det finns i dagsläget ett par stycken fotbollsarenor i Stockholm. Den främsta är Råsunda (i Solna förvisso), men det finns också Söderstadion. Om man nu inte vill spela på ett Stockholms Stadion i sitt nuvarande skick får man väl komma överens om att dela stadion med någon av de andra stockholmsklubbarna. Det är inte helt unikt att flera lag spelar på samma ställe. Detta verkar man inte vilja. Tack vare det så kommer Stockholm kanske att få tre stycken stora fotbollsarenor, men ingen utomhusarena för friidrott.

Ett svar till Sune Sylvéns krönika skrevs på Svenskafans.com av Björn Johnson. Han menar att man måste bygga om Stockholms stadion för att "Fotbollen - som i dag kan klassas som världens största sport, är framtidens sport för Sverige." Därefter menar Johnson att detta inte betyder att man kommer att ignorera andra idrotter. Det är en sak att ignorera, en helt annan sak att köra över som man försöker göra med friidrotten i Stockholm. Att man bygger om Stockholms stadion är en gudagåva, verkar det åtminstone om i Johnsons text. "Se framför er en modern fotbollsarena som kan lyfta fram Stockholm och Sverige tillsammans med de nya arenorna som växer fram i landet. Se framför er ett fortsatt kulturarv med ett modernt Stockholms Stadion. Så vill jag att Stockholm ska vara." Inte bara kommer hela Stockholm att lyftas av en modernisering av Stadion, hela Sverige kommer dessutom att lyfta, tack vare fotbollen som idrott förmodar jag då.

Jag tror inte att fotbollen i Sverige står och faller med en stadion här eller där. Problemet med fotbollen är att man inom dess led är alltför pretentiös. Svenska klubbar ska nå framgångar internationellt, det bara måste ske. För att uppnå det målet måste andra idrotter, inte ignoreras men, tryckas tillbaka eftersom de inte ger något för Sverige. Det är fotbollen i all sin glans som ska frälsa landet. Det som man snarare borde göra är att lägga ner mer energi på att andra idrotter också ska få kunna hävda sig. Ett steg i det arbetet är att ge exempelvis friidrotten en chans att finnas i hela landet, även vår huvudstad. Ett annat steg är att sportjournalistiken slutar upp med att så ensidigt fokusera på fotboll och hockey.

Kommentarer
Postat av: AJ

Håller helt och hållet med. Ledarna för svensk fotboll verkar ha värre tunnelseende än en häst med skygglappar på travbanan.

2009-01-27 @ 03:54:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0