Giro d'Italia etapp 1-4 (Lövkvist i maglia rosa)

Så hände det till slut, Thomas "Gotland" Lövkvist får köra i ledartröjan till en av de stora tourerna. La maglia rosa har sällan fångat så mycket uppmärksamhet innanför Sveriges gränser. Det är så stort så att tidningarna i landet faktiskt skriver om det, och inte bara kör en "CP" från TT. Men man ska väl inte gnälla, nu har ju ändå cykelsporten fått lite positiv uppmärksamhet, och inte negativ sådan från ett positivt test. Den som man kan gnälla lite på är hur överraskade tidningarna var, som om detta var den största skrällen (som stod på Aftonbladets nätsida en stund igår) som någonsin inträffat. Jag läste bland annat Aftonbladets första artikel om det, om att det var sensationellt att han var i ledningen. Jag är mycket glad, men någon skräll är det inte. Sensationellt? Nä, det här är precis det vi väntat på, vi som har åtminstone lite koll på vem den där "Gotland" är.

Sen har det följt några artiklar på tidningarnas nätsidor, mycket för att handla om cykelsport förstås. Det är trevligt, men varför var det inga artiklar när han körde så bra i våras? Nä, det är dags att sluta gnälla och hoppas att svenska media äntligen ska få upp ögonen för en av världens största sporter.

Vad har annars hänt de senaste etapperna i girot? I lördags var det ju premiär för loppet med ett lagtempo. Sånt tycker jag själv är lite småtrist, men Thomas Lövkvists Team Columbia - High Road vann etappen (vilket också bäddade för hans nuvarande ledning i tävlingen). Mark Cavendish fick den rosa ledartröjan eftersom han passerade först över mållinjen. Den fick han sedan behålla på till den tredje etappen efter att ha förlorat spurten knappt mot Alessandro Petacchi. Den tredje etappen var också en platt etapp som avslutades med en spurt, där tog Petacchi sin andra seger och även över la maglia rosa.

Igår var det alltså den fjärde etappen, den första bergsetappen för årets giro. Det var en mycket trevlig etapp där Lövkvist hängde med riktigt bra, därav övertagandet av ledartröjan. Jag blev speciellt imponerad av hur lätt Lövkvist hämtade in en utbrytning ifrån Mauricio Soler. Han verkade göra det med så stor lätthet, och det förde tankarna till bröderna Schleck och deras körning på Alpe d'Huez under förra årets Tour de France. Han tog det tog lite mer lugnt när Soler stack iväg den andra gången, men då visade Danilo di Luca upp vad han går för och bara krossade alla med en superlång spurt uppför den sista biten av etappen. Imponerande utav bara tusan var det, men det är inte han som kör i rosa idag, eller hur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0