Dune av Frank Herbert

Dune av Frank Herbert. Detta är den första boken av sex som Frank Herbert skrev om ökenplaneten Dune. Hans son fortsatte serien tillsammans med Kevin J. Anderson. Hur dessa tidsmässigt kvalitetsmässigt står sig i förhållande till originalet är jag lite tveksam till, så jag utvecklar inte det vidare (tack Wikipedia).

Boken handlar om Huset Atreides, ett adelshus som är på något vis allierat med det Imperiska adelshuset. Det bestäms av Kejsaren att familjen Atreides, som styr över planeten Caladan ska ta över ökenplaneten Arrakis (även känd som Dune) från Huset Harkonnen. Det speciella med planeten Arrakis är den krydda (spice) som finns på planeten och som är väldigt eftertraktad. Kryddan, som även kallas Melange finns i öknens sand och skördas med stora risker. På planeten finns nämligen jättelika sandormar (sandworms) som ställer till bekymmer för de som försöker skörda kryddan. Huvudpersonen i boken är Paul Atreides, son till Hertig Leto Atreides.

Själva huvuddragen i denna bok är den konflikt som uppstår när Huset Atreides ska ta över Dune från Harkonnen. Det är nämligen så att den Kejsaren tillsammans med Baronen Vladimir Harkonnen konspirerar för att förgöra Huset Atreides och låta Harkonnen fortsätta styra på planeten. Planen genomförs, Hertig Leto mördas fast genom sin exceptionella träning, både andliga och fysiska, lyckas Paul och hand mor fly undan. Dessutom förutsätts de vara döda. Från sin tillflykt till öknen planerar Paul sin hämnd, och återtagande av det som rätteligen är hans, nämligen styret av ökenplaneten Arrakis.

Det är svårt att kort sammanfatta en sån här bok eftersom den innehåller så mycket. På baksidan står det att den bara kan jämföras med Sagan om Ringen, vilket är ett tecken på dess episka berättelse. Det är en berättelse med ett exceptionellt djup och fascinerande upplägg. Språket gör inte saken sämre, väldigt välskriven. Historien drar paralleller till berättelserna om Messias och hjältehistorer som den första Star Wars-trilogin. Jag måste hålla med om att detta är ett av science fiction-genrens stora mästerverk och kan säkert uppskattas även om man inte just gillar sci-fi. Rekommenders varmt till alla med litteraturintresse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0