Du sköna nya värld av Aldous Huxley

Du sköna nya värld av Aldous Huxley. Detta är en av de mest kända framtidsskildringar som skrivits genom historien, andra är sådana som George Orwells 1984 och Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Liksom dessa två andra böcker skildrar denna historia en dystopisk framtid där individen fått stå tillbaka för kollektivet och där det förgångna döljs av de som har makten.

Denna bok är främst en skildring av en tänkt framtid, och i andra hand historien om ett par människoöden. Den inleds med att en grupp studenter på studiebesök till en "anstalt för kläckning och fostran", vilket innebär att människor odlas och fostras till vuxen ålder där. Man har avskaffat vanliga födslar och människor tillverkas istället i fabriksliknande miljöer. Man skapar så många lika individer som möjligt, för att minska på skillnaderna, vilket man gör genom att skapa tvillingar, som kan uppgå till hundratals om inte tusentals likadana individer. Dessutom skapar man samhällsklasser genom att försämra fostren hos de lägre klasserna. Ju lägre klass desto mer försämras deras foster. Alpha är den högsta, sedan kommer beta, gamma, delta och epsilon. Alla har sin egen plats i samhället och de har blivit fostrade till att vara nöjda med det. Faktum är att alla är nöjda med det mesta i livet, och om de inte är det finns det alltid lyckodrogen Soma att ta till.

Huvudkaraktärerna i den här boken är Bernard Marx och den s.k. "vilden" John. Bernard passar inte riktigt in bland de andra alphamänniskorna genom sin underlägsna längd och utseende. Alphakvinnan Lenina finner dock honom underligt attraktiv och de åker på semester till en "naturpark" där vilda människor bor, människor som inte är en del av civilisationen. Väl där träffar de vilden John och hans mor som egentligen var civiliserad och av misstag hamnat i naturparken. Detta fascinerar Bernard och för tillbaka de båda till civilisationen. Därefter får läsaren veta vad som händer när vilden konfronteras med ett samhälle lycka är det enda målet med tillvaron.

Detta är en mycket intressant bok som verkligen får en att fundera på vilka grundelementen i samhället verkligen är. Det förs flera diskussioner mellan karaktärerna om vad samhället är, varför det är så och varför det inte är på ett annat vis. "Civilisationen" utan Gud, olycka, krig och sjukdomar, är den verkligen bättre än ett samhälle där de sakerna finns? Vilket är egentligen det perfekta samhället? Detta är en bok som främst riktar sig till människor som finner sådana frågor intressanta, även om historien i sig är kul. Om inte anser man nog bara att Du sköna nya värld är ganska så konstig. Dock är det en av 1900-talets stora klassiker, och jag rekommenderar den varmt.

Kommentarer
Postat av: iida

SV: Skulle nog tipsa om att börja med novellsamlingen Badkasmusik av Bukowski, sen kan du välja vad du vill av honom.

2010-04-08 @ 17:34:49
URL: http://liidasuffercity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0