Omoralisk handel

Jag känner mig väldigt tveksam till försäljningen av JAS 39 Gripen till Thailand. Man verkar inte riktigt ta hänsyn till det faktum att Thailands demokratiskt valda regering störtades bara för att ersättas med en militärjunta. Andra länder med militärjunta är Burma, som ivrigt fördömts de senaste veckorna. Ska vi inte diskutera det moraliskt tvivelaktiga i den här affären? Ska Sverige verkligen stödja vapenhandel med militärdiktaturer?

Att USA förbjuder försäljning av stridsflyg till sådana länder som Thailand, och Burma för att ta det som ett exempel, är i allra högsta grad hedervärt, trots allt annat dåligt man verkar syssla med (syftar på att man aktivt stöder diktaturer som Saudiarabien och Pakistan). Sverige, som slagit sig för bröstet för att stå för någon slags samvete i världen, verkar inte vara mycket bättre. Att förvänta sig att juntan på allvar ska återinföra demokratin den 23e december som man hävdar är att hoppas på mycket. Jag tvivlar inte på att man så småningom kommer att göra det, men hur länge kommer demokratin vara den gången innan man störtar demokratin för att man inte gillar den som styr? Ett år? Fem? Tio? Inga avtal med diktaturer tack, och verkligen ingen vapenhandel med sådana heller.

Kommentarer
Postat av: Jens

...och inte ska vi åka till Thailand heller och lapa sol, lika illa det som att sälja flygplan. Men försök att säga det till en miljon svenska thailandsresenärer. Där kan du plocka fram samvetet!

2007-10-16 @ 20:47:04
Postat av: Magnus

Det är väldigt stor skillnad på juntan som sitter i Burma och den militärkupp som skedde i Thailand.

Militären hade stor folkligt stöd att avsätta Thaksin Shinawatra och dessutom så har det skett väldigt många militärkupper i Thailand. I de fallen har man helt frivilligt återgott till demokrati och jag vet inte av vilken anledning de inte skulle göra det den här gången också? Har du starka källor för det påståendet?

Så saker och ting är inte alltid svart och vitt, men visst jag anser också att allmänna val är bättre än militärkupper!

2007-10-16 @ 21:26:18
Postat av: Wiseman

Kan bara helt hålla med Jens. Effekten av att man slutar resa till Thailand går inte ens att jämföra med om Sverige inte säljer Gripen. Utan turismen skulle den thailändska ekonomin knäa direkt. Sluta vara så jävla hycklande... Kräv i så fall till att börja med att dina bekanta inte åker till Thailand eller någon annanstans där solen är skön men styret är tveksamt.

2007-10-16 @ 22:53:38
URL: http://wisemanswisdoms.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0