Lång kväll

Nu känner man sig minst sagt mör! Har suttit den mesta delen av kvällen med att skriva ner oppositionen till imorgon, och egentligen inte gjort mycket mer än det. Försökte läsa igenom min egen uppsats, men det gick sådär eftersom jag är helt borta i huvudet känns det som. Det är nog dags att sluta för idag, tror jag. Ska bara mejla iväg oppositionen till mig själv(!) så jag kan skriva ut den på biblioteket imorgon. Fick en massa saker att säga, och jag hoppas innerligt att Jimmy inte kommer att säga så mycket om min.

Fick bröd av Anders J idag. Han hade bakat det med en bakmaskin igår, och det för en verkligen tillbaka till den tid när man åt sånt bröd. Det var väl när man gick på mellanstadiet som vi inte köpte vanligt bröd, utan det var hemmalagat varenda dag. Fast det här brödet var nog lite bättre tror jag, det som Anders J gjorde. Farsans bröd på den "gamla goda tiden" var knappt ätbart om det inte var nybakat.

Nåja, nu ska jag borsta tänderna och snart gå och lägga mig också förmodligen eftersom jag är skittrött. Det kommer att bli en lång dag imorgon, och jag hoppas att det kommer att gå fort i skolan. Därefter är det hem igen, äta lite och sen tåget till Karlshamn för att fira Anders O eftersom han fyllde år i måndags. Egentligen borde man ha köpt något till honom, men jag har varit så tankspridd så det är faktiskt inte förrän nu som jag kommit på det. Suck och stön! Men jag kommer säkert på någonting! Eller det har jag faktiskt redan gjort. Ska se om jag får tag i det bara.

Tjipp tjipp!

Jobba vidare, snart klar

Oj så duktig man har varit, igen! Har precis varit och tränat, och nu känns det som om det här ämnet börjar bli lite sådär tjatigt. Idag var det dick väldigt jobbigt, jobbigare än vad det varit hittills. Men det verkar som om det går framåt, eftersom man kan öka på vikterna. Tror nog att man får gå dit tre gånger någon vecka, för att se hur det känns. Men det ligger fortfarande en bit framöver, och det ska ju helst stämma överens med mitt schema. Nån vecka som jag ska vara inne i Malmö tisdag och torsdag skulle passa utmärkt, för då kan man träna måndag, onsdag och fredag. Ambitiöst? Ja! Överambitiöst? Kanske.

Käkade pasta efteråt från pastavagnen i stan. Träffade Anders Js systerdotter som jobbar där, det var trevligt! Sen stack vi hem till mig och käkade. Mums med kyckling och currysås.

Annars har jag lagt ner en del av min dag på oppositionen imorgon. Är nog snart klar, men det ska man ju ändå göra. Sen ska man ju ha lite bättre koll på sin egen uppsats kanske, så att man kan svara på kritiken. Jag vet inte riktigt vad som är värst, att bli opponerad på eller att opponera. Helt klart är att man måste förbereda sig mer på att opponera, det där andra kommer som det kommer liksom.

Nu är det dags att fortsätta!

Nya folk och opposition

Självklart var det samma skitväder i hela Skåne idag! Sådär rått och kyligt med duggregn. Så var det när jag cyklade till tåget, och så var det när jag promenerade från stationen till högskolan. Samma sak på vägen hem. Jag frös, det var kallt! Emellan där så var jag på en föreläsning om samarbete och integration samt EU. Det var en rätt så intressant föreläsning tyckte jag. Snackade lite med folk också i början eftersom Timmy var försenad. Tycker att det är trevligt att lära känna nya människor.

Snart så ska jag fortsätta mitt arbete med att hitta fel på Anders J:s uppsats. Ska ju opponera på den om jag inte sagt det tidigare. Måste ta reda lite på vad det är man ska säga för något och vad man ska titta efter för något. Det gäller att man har lite koll på hur man skriver en uppsats också, inte bara gissa utan veta saker och ting konkret. Annars blir det nog ingen lyckad opposition. Har hela dagen på mig imorgon också, men då är det träning också så det blir inte riktigt hela. Ska nog skippa lunchen med Anders och fixa något själv, så kommer man kanske igång fortare.

Fast nu känns det som man behöver vila lite!

Duktig

Har varit och tränat med Anders J idag igen! Fast jag började med att sitta och plugga en stund! Trodde i morse att vi skulle träna kl elva, så jag var redo och allt sånt då, men Anders kom inte! Så jag skickade ett SMS, som kom fram strax efter tolv, eftersom han hade sovit fram tills dess. Nåja, han som sagt med att plugga en stund innan det var dags att träna. Den här gången tog jag det relativt lugnt, genom att bara öka på en grej, och det var jobbigt nog ändå! Men jag tycker vi varit väldigt duktiga hela den här tiden, alla de tre veckorna som vi gått och tränat! Sju gånger har vi varit där nu, även om det var väldigt segt att komma igång idag!

Efter träningen åkte vi till Netto och handlade! Köpte så vi kunde göra Chili con carne, och gjorde det sen hemma hos mig. Snarare var det så att bara en kunde göra det eftersom det är så lite plats i köket, hehe! Men det var gott och man blev hemskt mätt efteråt. Det blev till och med lite över för mig att ha på mackan senare! Sen satt vi och snackade en stund och bara jäste liksom, eftersom magen nästen putade ut av all mat! Fotboll såg vi också sedan, Elfenbenskusten - Mali, från Afrikanska mästerskapen.

Fick mina posters idag också! Ha tittat lite på den ena och den var hur snygg som helst. Ska skaffa mig ramar nu bara och sen upp på väggen. Kanske drar in på Ikea i Malmö nästa vecka så jag kan köpa ett par där. Passa på när man väl är därinne.

Skoldagen

Har varit på det första seminariet på den nya kursen! Var ganska så uppåt och pratade en del, nog mest i hela klassen. Inte illa för någon som är helt ny där, att bara komma in och dominera liksom, hehe! Träffade förresten Johan också, trodde inte jag skulle göra det idag men där var han. Stod och snackade i kanske tio minuter eller något innan jag skulle börja. Idag var det dessutom lite senare än de tidigare gångerna, vi började kl ett, så jag hade ordentligt med tid att plugga innan vi skulle börja, det hade jag nytta av, hihi!

När jag väl kommit hem så stack jag till bibblan och skrev ut uppsatsen som jag ska opponera på, och min egen! Är lite stolt över min egen uppsats, och det ska man väl vara, eller? Det är ju ändå en grej som man lagt ner en massa timmar på. Visst man kan väl vara missnöjd, men jag är det inte helt och hållet. Jag kan erkänna att jag skulle kunna skriva en bättre uppsats, men som strukturen såg ut så vet jag inte om den här hade kunnat bli så mycket bättre. Har ju nästan varit klar i två veckor dessutom, så det är skönt att ytterligare ett litet steg mot en avklarad c-uppsats har tagits.

Fick två stycken andra uppsatser skickade till mig dessutom. Jag komemr inte ens att titta på någon av de. Mitt fokus ligger på min egen och för övrigt är jag upptagen med annat! Om någon lärare ska jag säga "skyll er själva för att ni dragit över på tiden en massa, men jag har faktiskt en ny kurs som jag inte helt och hållet kan ignorera". Nu är det tedags, och sen ska jag nog bläddra igenom uppsatsen jag ska opponera på!

Posters

Har förresten beställt två stycken posters till min lägenhet. Det är de här;

Pulp FictionFear and Loathing

Fina, eller hur? De ska hamna på mina väggar inom kort! Ska bara fixa något att hänga upp de i, så det kanske inte blir av förrän nästnästa vecka någon gång. Veckan som kommer är lite väl busy för min del, med opponering, kurs och naturligtvis besök hos Anders O på fredag!

Uppsats komplett (for now)

Nu är jag äntligen klar med uppsatsen, fram tills fredag det vill säga, sen kanske det kommer mer att göra, vem vet! Hade en ganska så jobbig dag idag. Skulle som jag tidigare skrev läsa igenom uppsatsen för att sedan skriva mitt abstract, och det var tydligare mycket lättare sagt än gjort. Var riktigt trög under eftermiddagen, och faktiskt på riktigt dåligt humör en stund, samt väldigt trött. Så vid tretiden så tog jag en dusch och sov en stund. När jag sedan vaknade igen så åt jag mat och tittade på Battlestar Galactica! Sen var jag på gång igen och kände mig mycket bättre tillmods. Lyckades läsa igenom resten av uppsatsen och skrev faktiskt lite till på min slutsats. Sen författade jag mig en abstract och några nyckelord så allt det var klart. Efter det så gjorde jag ett försättsblad till oppositionsseminariet på fredag (det kommer ett tjusigare senare förmodar jag). Till sist så skickade jag iväg allt till mina handledare och till min opponent, vilket jag gjorde för bara några minuter sedan. Tanken på att det är en bit kvar innan allt är klar gör så att jag inte helt och hållet kan slappna av, men det är lite najs att jag inte kan göra mer just nu!

Nu är det dags att lägga ner lite energi på seminariet i Liberalism som vi har imorgon. Ska se om jag hittar mina läshänvisningar, och sen är det bara till att sätta sig ner för att läsa och anteckna. Imorgon börjar jag klockan ett, eftersom jag är i grupp två. Då får jag åka lite senare vilket innebär att jag kan plugga lite imorgon istället för att syssla med det ikväll när jag är trött och sliten.

Nu börjar det kännas lite mer najs än innan! Just att jag klar med uppsatsen, det känns skönt!

Upp och ner

Var och fikade med Linda och Anders J igår, den huvudsakliga anledningen till att jag steg upp verkade det som. Vaknade kvart i elva eftersom jag varit uppe så sent dagen innan och hann inte göra mycket förutom att duscha och äta lite innan jag skulle ner till stan och fika. Den här gången blev det Nostalgia, eftersom Darins var fullt med folk. Den här gången var Thomas med en stund i början, men var sedan tvungen att åka iväg av någon anledning som jag antingen inte uppfattade eller inte fick för mig förklarad, bryr mig inte så mycket heller. Hela fikan blev väldigt trevlig tycker jag, jag uppskattar alltid att fika med folk jag gillar. Beställde dessutom ljus av Linda, vaxljus i pelarform, 17 cm högt var det nog, brinntid på 95-100 timmar. Det är ett sånt som brinner upp helt och inte lämnar en krater som för att det blir svårt att tända. Det kostade lite grann, men det är mest till för att vara en slags prydnad, och jag kommer inte att ha det tänt särskilt ofta, till det har jag mina värmeljus.

När jag väl kom hem åt jag igen och sen var jag hur trött som helst. Orkade knappt göra någonting alls och var allmänt lättirriterad. Skulle titta på en film, men hade inte tålamod till det. Skulle spela lite Diablo 2, men tröttnade ganska så fort på det också. Funderade på att skriva en blogg, men hade inte alls lust med det. Till slut så låg jag bara i soffan och gjorde ingenting alls. Kände mig nere av någon anledning så jag tänkte läsa lite i boken, men den tröttnade jag väldigt fort på också, det blev bara en sida som jag läste. Somnade till slut ialla fall, det är ialla fall något.

Idag har jag pillat lite med min uppsats. Tänkte skicka en den i eftermiddag och har fixat en innehållsförteckning och så att alla mina källhänvisningar i texten är likadana. Ska läsa igenom den ytetrligare en gång från början till slut och sedan skriva min abstract. Därefter är det nog klart, tills vidare. Efter det måste jag förbereda mig inför seminariet i skolan imorgon, på den andra kursen. Inte jättemycket text att läsa, men man bör ha koll på det. Efter det hade jag inte tänkt göra ett piss.

Fredagsnöje

Så har man varit och hälsat på J&C ytterligare en gång! Det var trevligt! Vägen dit var lite mindre så. Först så gick jag bort till busstationen borta vid polishuset. Det blåste ordentligt och regnade också. Sen så stod jag och väntade på bussen riktigt länge, minst tio minuter, i regnet och blåsten. När bussen väl kom var den överfull av folk, och jag fick stå uppe vid busschauffören, och det var något larm som tjöt, vilket jag antog var på grund av att det var för mycket folk ombord! Men jag kom fram till slut åtminstone. Började med att käka lite, pastasallad med fetaost, rödlök, körsbärstomater, sallad och naturligtvis pasta också! Till det var det en specialdressing som var riktigt najs. Till det drack vi ett vin som jag hade köpt, vitt, Ecologica, samma som jag hade köpt till nyår faktiskt. Det var uppskattat eftersom det inte var så syrligt utan sött istället typ!

Efter det så spelade vi XBox! Kommer inte iåg vad spelet hette, men det gick ut på att man skulle slakta och kötta så mycket det bara gick. Höll så i flera timmar, till strax efter två! Drack rödvin och åt chips samtidigt, vilken blandning! Efter det stack jag hem! Bussen var lite mindre full den här gången, det var faktiskt bara jag och chauffören- Lite jobbigt att man inte kan ta bussen direkt hem, men så är det. Tio minuter tar det att gå till hållplatsen, det är lite irriterande. Nu sitter jag och tittar på slutet av 28 Dagar Senare!

Fast nu har den slutat, haha!

Det där med att bestämma sig

Ytterligare en dag i träningslokalen har det varit. Idag var det ökningar av vikter och antal som vanligt, men det kändes ordentligt tungt i slutet. Nästa gång känns det som att jag inte kommer att öka alls, på riktigt! Innan har jag sagt att jag ska ta det lugnt, men ändå ökat på en massa saker! Känner mig fortfarande lite seg efter träningen, särskilt i ryggen av någon anledning. Var tvungen att dricka en kopp te eftersom jag började jäspa och sånt direkt efter att jag ätit. Jag vet inte hur taktiskt det var att äta en stor portion med pasta innan man ska bli bjuden på middag. Nåja, en timme till kan maten smälta och jag kommer säkert att bli hungrig igen. Funderar lite på att promenera, men det kanske är lite överdrivet långt dit. Dessutom är vädret lite sisådär. Vill slippa trängas med en massa folk ombord på bussen, och så mäste jag ändå gå en bra bit till hållplatsen. Nä, tar nog bussen ändå!

Clara, skola och tåg

För sex och en halv timme sedan stötte jag på Clara vid stationen. Hon såg ut som vanligt och verkade inte alls så tjock som on vid flera tillfällen påstått i sin blogg. Visst, det verkade puta ut lite vid magen, men det är ju av ganska förklarliga skäl. Det blev inte så mycket sagt från min sida eftersom hon hastade iväg ganska kvickt på grund av att hon höll på att kräkas. "Jaha" tänkte jag och sa det nog med. Jag tyckte det var så trevligt att jag skickade ett SMS till Jennie... jag var ganska så förvirrad imorse!

Väl på tåget så läste jag lite i en av böckerna som vi hade att läsa i tills idag. Det var ganska svårt att fokusera på vad det stod, och jag fattade säkert mindre än hälften. Annars så var det en skapligt bra dag i skolan idag. Föreläsningen redde ut några av de knutar som jag hittat i boken innan, genom förklaring av vissa begrepp. Tror nog att det är bra att hålla nere längden på föreläsningarna till två timmar, kände definitivt på slutet att jag höll på att tappa koncentrationen.

Hämtade en bok på bibblan som jag reserverat, det var underligt organiserat det där med böckerna. Sortering efter initialerna, och jag som stod där och letade på G, helt fel bokstav eftersom mitt förnamn inte börjar på G. Hittade den till slut och stack sedan till tåget. Fick ta ett senare tåg eftersom jag missade det första på grund av biblioteket. Tog ett som gick till Hässleholm, och sedan ett som gick till Kristianstad därifrån. Det senare var ett av de nya pågatågen, och det var intressant att åka ett sånt. Det påminde om de gamla tågen, men var nya och fräscha samtidigt. Mer plats var det framförallt, men grundidén verkade vara densamma. Jag blev lite förvånad när jag såg att det var ett av de nya tågen och undrade om jag verkligen skulle åka med just det, men det var ju andra som gick på.

Seg och hungrig

Fick en vägbeskrivning om hur man snabbast kommer från stationen till IMER av någon okänd Malmö-bo, tack för den, nu kanske det går snabbare att komma fram!

Idag har jag tvättat och pluggat, och det är i princip allt, och handlat också naturligtvis. Eller ja, det kanske inte är så självklart, men det gjorde jag i alla fall. Annars har jag varit ganska slö hela dagen, har haft svårt för att sitta ner och koncentrera mig längre stunder, men jag fick lite gjort, och det är ju alltid något. Tvätten gick hur bra som helst, inga problem alls! Ibland brukar det vara lite strul, framförallt att tvätten inte är torr när jag ska ta upp den till lägenheten. Den här gången hade jag den långa tiden i tvättstugan (4 timmar) så det fanns tillräckligt med tid att torka allt. Huvan på min röda tröja var dock lite fuktig fortfarande, men å andra sidan är den väldigt tjock, så jag är inte precis överraskad.

Ska bli skönt att lägga sig i en säng med rena lakan, det är mysigt! Skulle nästan kunna gå och lägga mig redan nu, så trött känner jag mig faktiskt! Men ikväll ska jag se Van Helsing, med Kate Beckinsale! Ja, jag struntar helt i den där australiensaren, jag ser den för att Kate är med. Det är ganska kul, för hon dödar vampyrer i den här filmen, och så är hon själv en vampyr i Underworld! Tyvärr ska hon inte vara med i den tredje filmen, om det nu kommer en sådan, och det är synd för hon var ju halva behållningen.

Hungrig har jag också känt mig sedan igår. Har varit sugen på att äta hela tiden nästan, trots att jag är mätt. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men min aptit har blivit enorm på något sätt. Jag skyller helt och hållet på min träning. Fast trött och hungrig, man kanske har blivit gravid? Hahahaha :D

Lågenergi

Den sjunde december skrev jag om att Irland blir det första landet i världen att byta ut den energislösande glödlampan mot en energisparande i en blogg. Jag skrev väl lite sådär i förbigående att jag också skulle göra det så småningom, men det hela drog ut på tiden. Delvis beror detta på att jag glömt det tills jag varit i affären och delvis på grund av att de varit väldigt dyra i just den affär där jag handlar mest. Men inatt så drömde jag om att byta ut mina energislösande glödlampor mot just lågenergilampor. Passande nog var jag och Anders J på Maxi, där de hade relativt billiga såna lampor, så jag slog till och köpte ett tre-pack. Så nu har jag bytt ut alla två lampor i min lägenhet, trots att de inte var trasiga, och samtidigt så tvättade jag skärmarna så nu är det inga döda flugor och damm där längre. Ljust och fint i min lägenhet är vad det är. Kanske beror på att alla mina lampor är tända också.

Gissa hårfärgen

När jag hörde Miss Li för första gången hade jag ingen aning om hur hon såg ut. Tänkte mig en liten blond energifull tjej som hela tiden gick omkring med en lurigt litet leende, som Mona Lisa. Föreställde mig också att hon såg ut som en arbetskamrat jag hade på Greenpeace, Joss (kort för Josefin). När jag väl såg bilden av henne i så blev jag lite förvånad över att hon hade svart hår, Miss Li. Men nu sitter jag och lyssnar på en låt där hon faktiskt sjunger att hon färgat håret från blond till svart. Detta förklarar en del. Dessutom är det väl lite konstigt att man kan gissa hårfärg bara på hur en person är? Vad tror du?

Att tänka positivt löser många problem

Det har ändrat kanalplats på en massa av mina tv-kanaler. Känns lite småsnurrigt sådär kan man tycka, hittade nämligen inte min favoritkanal för tillfället, eurosport. Men det är inga problem egentligen, bara lite knappande och så är det klart. Nu kan man organisera sina kanaler bättre, efter hur mycket man ser på dem. Utmärkt möjlighet!

Var i Malmö idag och var på den första föreläsningen. Det var roligt och jag tyckte att det var riktigt kul att vara på en riktigt bra föreläsning. Gjorde en massa anteckningar och påmindes om hur det var att plugga statsvetenskap. Nu känner man igen det mesta och det känns riktigt bra! Allting är så välorgansierat och teorierna är välorganiserade och tydliga. Längtar efter nästa föreläsning redan nu!

Ska pyssla lite med min uppsats nu i eftermiddag hade jag tänkt, och sen läsa lite kurslitteratur till den nya kursen. Varva lite nu framöver och inte lägga allt krut på en sak. Första prioritet är dock att uppsatsen ska bli helt klar, och om jag hamnar efter på det nya så gör jag det, inga större problem. Allt hänger ju ändå på hemtentan och där kan man hämta igen det. Allt kommer att lösa sig.

På väg hem från stationen var det medvind och soligt. Det var riktigt trevligt. Så kan det väl vara varje dag? Varje dag jag är i skolan är en bra kompromiss tycker jag! Nu var det visserligen motvind på vägen till stationen, men  man kan inte få allt, eller hur?

Vad hände idag då?

Så har man ytterligare en gång varit i Karlshamn. Idag blev det mest slöande, vilket inte var helt fel. Käkade frukost, satt vi dator/TV och gjorde egentligen ingenting alls. Anders höll på att städa lite grann inför att han ska få sin soffa, och jag tittade på mest, hehe. Till slut blev det ganska tomt i vardagsrummet, inte så mycket saker kvar. Det kommer nog att behövas om jag förstått det rätt.

Men nu är jag hemma igen, tog tåget. I Bromölla satte sig några danskar bredvid min plats. Det var två stycken säten med två sten placerade mot varandra. Jag lyssnade lite och försökte förstå vad de sa. Tjejen förstod jag lite av, men när killarna snackade fattade jag inte ett skit. Stackars människor, att ha ett sånt språk. Det är illa! Jag är lite glad att de inte pratade med mig, men varför skulle de det egentligen?

Nu är jag lite hungrig igen, så jag ska nog äta. Ikväll är det final i Snooker, risken finns att man somar om man börjar titta på det. Sov väl lite sisådär inatt, föredrar min egen säng framför tältsäng. Nu maaaat! Hungrig!

Promenad och mat

Idag var Anders O och jag ute och gick en enorm lång promenad. Det var ganska så trevligt efter en ganska så avslappnad förmiddag med ordentlig frukost (omelett). Tog strandpromenaden bort mot Vägga, en riktigt lång och trevlig stig som följde havet. Det blåste ordentligt så man ville gärna hålla igång lite grann, och ju längre ut man kom, desto mer blåste det. Vi pausade en del eftersom Anders O var tvungen att räta ut sin kropp. Sen så var det trevligt att sitta ner och bara titta på utsikten, solen, vattnet, öarna, holmarna osv. Gick ut på några klippor och klättrade lite också, lite farligt var det kanske, men man är långt ifrån lika vårdslös som i sin ungdoms dagar, haha. Då sprang man omkring som en riktig idiot ibland, kunde ha skadat sig rejält. Som tur var så gjorde man ju aldrig det. Hela grejen gjorde att man mindes dagarna när man sprang omkring i skogen som barn och lekte, det var tider det, väldigt längesedan och någonting som jag uppskattar att tänka tillbaka på.

Tog oss in till stan så småningom, frös utav bara tusan. Handlade lite mat som vi sedan lagade. Fisksoppa blev det, med minibaguetter och hemgjort vitlökssmör. Åh vad det var gott. Sen tryckte jag i mig lite chips, hehe, och så blev det fruktsallad till efterrätt, fyra timmar efter vi ätit huvudrätten. Det är trevligt att ha sällskap till maten, verkligen.

Min händelserika dag, del 2

Nåja, tog tåget tillbaka till Kristianstad, och det var ganska så händelselöst. Satt och slumrade och lyssnade på SOAD. Väl framme tog jag cykeln till högskolan och lånade ytterligare en bok jag har på kursen. Det var ganska så stor skillnad på hur det är på högskolebiblioteken. I Malmö var det folk överallt och i Kristianstad var det nästan tomt, helt dött liksom. Stack hem och lämnade grejor och hämtade några andra saker som jag skulle ha med mig till Karlshamn. I princip var det också allt jag hann med innan jag återigen hoppade på cykeln och stack till stationen, för andra gången.

Karlshamn var desto roligare. Mötte Anders O i hans lägenhet innan vi drog bort till Karlmans för lite "After work". Nu hade jag visserligen inte jobbat, men det funkade ändå, hehe. Träffade lite folk där borta, Martin och hans kusin Peter, Jimmy och några andra trevliga personer som kom och gick. Köpte en öl och efter det så fick man gratis buffé, det var lite olika rätter, sallad och köttbullar, köttfärslimpa, potatissallad, bröd, tortillas osv. Även soppa fanns det. Det var inget sådär jättemärkvärdigt, men man blev mätt och det är väl det som räknas.

Det var en ganska så mysig miljö, en trubadur spelade i bakgrunden men när det var mycket folk så slamrade det lite väl mycket tyckte jag. Annars var det som sagt ganska mysigt. Pratade och hade det trevligt (och nu kommer jag inte på så mycket mer). Drack en guinness också, vilket var najs, även om det inte direkt är min favorit. Drog efter en trevlig kväll hem till Anders O, som vid det här laget var full efter att ha druckit mer än en flaska vin själv. Han flummade ordentligt i affären på väg hem, hehe. Satt och lyssnade på 80-talsmusik och tittade lite halvt på Bad Boys 2, jäkla massa action. Vissa scener var dessutom sjukt blodiga.  Det var det som hände under min händelserika dag.

Min händelserika dag, del 1

Igår var det en väldigt händelserik dag, eller kanske inte så händelserik i sig, men jag åkte omkring mycket i alla fall. Började med att jag vaknade före väckarklockan eftersom jag somnade så förbaskat tidigt, elva. Steg upp och fixade med det vanliga, frukost och sånt ni vet. Stack alldeles för tidigt ner till stationen och fick vänta där i bästan en kvart, suck! Tog tåget in till Malmö! Varför skulle jag till Malmö då? Jo det var upprop på min nya kurs, och visst hade man kunnat registrera sig i efterhand, men jag ville åka in och vara med där och då. Att vara med vid mjukstarten kan alltid vara en bra idé, och det kändes lite konstigt att börja en kurs där jag inte kände någon. Eller förresten, Timmy ska ju läsa den också, hähä. Men han var inte där, och det var det jag tänkte på. Fört var det info från kåren, från en väldigt trevlig man. Sen var det info från läraren, och jag tror att det kommer att lösa sig bra med den här kursen. En del frågetecken rätades ut. En sak som jag tydligt märkte var opersonligheten, som varit så avlägsen i Kristianstad. Det var inte alls något om att anpassa sig efter elevernas behov i första hand, utan reglerna stod först. Jag som precis börjat acceptera Kristianstadmodellen, haha!

Ett exempel på det; Tentorna ska lämnas i pappersform, och om vi ska skicka in våra tentor med post så måste de vara inne på inlämningsdagen. De har tuffat till reglerna där. Och att ha ett vanligt upprop var det inte tal om, vi skulle fylla i en blankett, som skulle lämnas in vid uppropets slut. Långt borta är  handuppräckning och Eduardos tanke att man ska lära sig namnet på alla elever. Det är tråkigt.

Annars gick det jättebra, eller hur bra det nu än skulle kunna gå. Var på "Orkanenbiblioteket" i lärarutbildningens hus. Jättestort hus med ett Jättestort bibliotek. Malmö Högskolas flaggskepp! Fick tag i två böcker där tillm kursen. Tre veckors lånetid, jag hade behövt de böckerna i tre månader, men man ska väl inte gnälla om det. Men jag fixade så att mitt bibliotekskort så att adressen stämde överens med där jag bor. Sen så kollade jag så att mitt internetkonto fortfarande funkade, eller rättare sagt, fixade så att det skulle funka igen, för jag tror jag fick samma inloggningsnamn som jag hade när jag pluggade där för jättelängesedan. Allt gick smidigt.

De höll förresten på att bygga överallt. Massivt bygge med citytunneln och fler nya hus höll på att byggas. Ytterligare något hade byggts klart sedan jag var där sist. Ska se vilken väg som är bäst att gå dit, vilken som går snabbast, för jag gick en liten omväg bara för att vara säker på att jag inte skulle bli stoppad av något stängsel. Men det var en trevlig känsla att vara tillbaka, för visst höll mycket nytt på att byggas, men det var mycket som var likt också. Kom på att jag trots allt saknade staden lite, men jag tror att det trots det är lite för stor för mig just nu. Tycker att det är perfelt om saker och ting ligger nära där man bor, och Kristianstad är en sån stad. Man kan nästan gå varsomhelst och stadskärnan är väldigt kompakt. Visst är det dyrt att pendla, men jag har inga planer på att plugga en massa terminer i Malmö så jag stannar där jag är tills vidare.

Gym, fik och Malmö

Har varit och tränat fyra gånger nu, och imorse när jag ställde mig på vågen hade jag gått upp 0,7 kilo sedan förra onsdagen. Har 70 som mål inför sommaren, och det är en liten bit kvar, men om jag bara fortsätter som jag gjort hittills så ska det nog inte vara några problem. Anders J var med som vanligt och det är ju såklart mycket trevligare att träna om man har gott sällskap. Var lite seg i början, men jag kom igång till slut. Ökade på några grejer, men inte på alls lika många som förra gången. Snart har man väl nått en punkt där ökningarna kommer mindre ofta. Har inte bokat något för nästa vecka, ska först kolla mitt nya schema.

Efter gymmet så var det fika med Jennie och Josefine. Jennie är hypergravid just nu, väldigt rund. Märkte inte jättemycket innan hon ställde sig upp, men sen så. Det kändes lite underligt faktiskt. Man har bilden av hur gravida kvinnor ska vara, men Jennie var nästan precis som vanligt, inte alls så trött och seg som jag trodde innan. Naturligtvis tyckte jag att det var jättepositivt, och man väntar med spänning på vad det ska bli. Om det blir något som liknar Jennie så kommer det att bli jättebra. Tyvärr hade hon bokat in en fika med någon annan, så hon kunde inte stanna så länge. Josefine var också trevlig precis som vanligt, snackade om en massa olika saker, bland annat om uppsatserna. Jag tyckte att det var lite imponerande att Josefine skrivit så mycket de sista dagarna innan seminariet igår, tyvärr kunde hon inte komma, men misade dock inte särskilt mycket.

Har köpt Skånekortet inför den nya kursen. Det är rejält dyrt, men som jag tidigare sagt så får man ta det. Imorgon är det upprop. Ska nog ta tåget som går 8.23, men jag behöver nog inte åka förrän 9.23 egentligen. Kanske vill man en liten buffert. Tycker egentligen att det är hur bra som helst att vi som tidigast börjat tio, för då slipper man åka så fruktansvärt tidigt. Det dåliga är att vi bara har tvåtimmarsföreläsningar, för man hade ju egentligen kunnat haft tre timmar och åkt in mer sällan. Men men, nu är det som det är. Letade fram mina bibliotekskort för Stadsbiblioteket i Malmö och Högskolebiblioteket. De kan man nog ha lite nytta av i framtiden, förhoppningsvis. Är lite nervös, och naturligtvis utan anledning.

Om min dag

Vaknade fyra inatt av att jag behövde gå på dass! Tycker att det är ganska så jobbigt faktiskt, men för det mesta brukar jag somna om ganska så fort igen, men inte idag. Efter 40 minuter bestämde jag mig för att kolla om de visade någon tennis från Australien. Det var tennis på TV, så jag tittade en stund på det, i lite drygt en timme innan jag somnade igen. Nåja, jag somnade åtminstone.

Vaknade igen tio i åtta och snabbade mig på med frukost och dusch så jag skulle hinna iväg till skolan. Idag så hade vi seminarium i skolan, typ! Vi satt och bestämde vem som skulle opponera på vem och så vidare, vilka som skulle bli färdiga och hur det hela ska gå till i den närmaste framtiden. sen blev det inte så mycket mer, vilket var en liten besvikelse. Trodde att man skulle få lite mer att arbeta på inför det sista, men det var sannerligen inte mycket. Kan väl säga att jag var lite besviken, men höll det för mig själv. Visst, handledarna var nedlusade med en massa arbete, så hur mycket ska man vänta sig? Självklar ska man förvänta sig exakt så mycket man behöver, det är ju vår utbildning, man måste vara lite av en egoist då.

Annars har jag varit lite lat idag och inte gjort så mycket. Pillade lite med uppsatsen, men inte så mycket. Låg i soffan en stund och tittade på tennis från Australian open! sen så var det volleyboll också, där kan det bli spännande. Nåja, imorgon blir det förhoppningsvis lite mer gjort. Träning med Anders kl elva, kanske lite plugg innan och lunch efter!

Förkastligt förslag

Angående Björlunds uttalande om att "Sverige måste lämna flummet" bakom sig, så tror jag inte att "Major" Björklund riktigt har fattat varför vi har betyg i skolan. Han tror att betyg på något vis kan fungera som utvecklande för eleven, vilket naturligtvis är helt fel. Betyg är till för att på något vis mäta kvalifikationen inför gymnasieskolan. Att införa betyg för sjuåringar känns som alltför tidigt i deras skolgång. De behöver inte särskiljas från sina klasskamrater redan vid den åldern, eftersom betyg inte är relevanta förrän eleven gått ut nionde klass, NIO år senare. Att hävda att det är försent att få betyg i åttonde klass med att eleverna inte får vänja sig vid det kan till viss del vara förståeligt. Man borde kanske börja i sjuan istället. Betyg tidigare är bara onödigt, eftersom eleverna redan från början fått kvalitativa omdömen som är till för att utveckla deras kunskapsmässiga men framförallt personliga kompetens, vilket är en viktig del av skolan idag. Denna information ska naturligtvis heller inte lagras i något register, utan naturligtvis överföras i full konfidentailitet mellan den ansvarige läraren och föräldern. Att skriftliga omdömen lagras i flera år efter att eleven gått ur årskursen är ett ingrepp i den personliga integriteten, och inte värdigt ett demokratiskt samhälle. Endast relevanta betyg bör sparas, och att spara omdömen som tagits fram tills dess är helt enkelt förkastligt.

Jag tror att "Major" Björklund har missförstått varför vi har en skola. Den är till för att utveckla eleverna både kognitivt och socialt. Att sätta betyg för elever redan från första klass är ett nytt sätt att stämpla elever som kanske har det svårt. Detta blir ytterligare en metod för att diskvalificera vissa människor. Inte nog med att samhället i övrigt mer och mer inriktas på elitverksamhet (idrott etc.), nu ska även skolan dra sitt strå till stacken och göra det svårare för unga att växa upp. Jag anser att Björklund ska lägga av med sina militärfasoner och avgå, omedelbart!

Återigen representantmöte

Så har det varit ett representantmöte igen. Jag och Kamilla fick representera C-nivån, annars var det samma folk som från resten, förutom att en tjej från A inte var där. Det blev mycket diskussion och väldigt bra sådan tycker jag med. Först ut så diskuterades problematiken med boken "Kultursociologi" som jag nästan inte alls minns nuförtiden. Den ska strykas och ersättas med en ny version av Cuff & Payne (den gamla versionen har jag haft i min uppsats) någon gång i framtiden. Sen så tog Kamilla upp lite om att det skulle vara nyttigt att lära sig författarnas bakgrund för att förstå författarna, att sätta in de i en viss kontext helt enkelt. Det var något liknande som jag nämnt innan i diskussionen, att det kan vara svårt att få in Kant exempelvis i min uppsats eftersom hans kontext  var så annorlunda från resten av författarna som alla varit moderna.

Det var en massa diskussion och vi kom in på många olika ämnen hela tiden som kanske inte alla hade med kurserna att göra. Det viktigaste jag tog upp var två frågor om handledningen. Det första var att folk upplevt att de varit utelämnade under julen, att de helt enkelt inte fått nödvändig handledning. Den andra grejen var att de sensaste grupphandledningarna varit mindre meningsfulla och att de funkar bäst på ett tidigt stadium i uppsatserna, medan personlig handledning är bättre i det senare skeendet. Jag tyckte jag fick fram båda de här punkterna på ett bra sätt och det verkade som om lärarna på ett väldigt positivt vis tog till sig av kritiken. Jag föreslog att man skulle skippa de två sista grupphandledningarna och allokera den tiden till personlig handledning istället.

Sist så tog utredningssociologerna upp det med formalia, vilket blandades lite med handledning om just praktiska saker. Jag föreslog att man skulle lära sig mer från grunden strukturen i en uppsats genom att man ska presentera strukturen i en c-uppsats före arbetet med våra egna börjar. Den idén gick också fram verkar det som. Tipsade om någon bok också.

Det var lite av det som jag kommer ihåg från det som hände, naturligtvis mycket av mitt egna eftersom jag är aningen partisk i mitt tyckande :-)

Klassiskt?

TCM ska tydligen visa Jumanji ikväll, en film från 1995! Jag har tidigare tyckt att man varit ute på hal is när de visar filmer från i mitten av 80-talet och tyckt att det varit lite för nytt, men det här tar ju priset. Classic Movies ska ju ändå vara klassiska filmer, eller hur? Jag tänker naturligtvis inte se filmen, men det beror kanske delvis på att jag redan sett den ett par gånger och ahr väl tyckt att den varit skapligt underhållande. För den som gillade den finns ju alltid Zathura, som tydligen ska vara någon slags uppföljare. Har själv inte sett den, så jag vet inte.

Sitter här och småtittar på Australian Open. Kvällspasset har precis börjat och här är morgonen inte ens slut. Det är lite häftigt, att det är sommarkväll på ett ställe och vintermorgon på ett annat. Fast jag hade nog hellre upplevt en australiensisk vinter än en skånsk. Jag menar såhär, om man kan ha sommar-OS mitt i vintern, då kan det inte vara mycket till vinter.

Hur går det förresten med uppsatsen? Jo, det går bra, håller på att skriva inledningen! Hahaha :D

Min dag

Idag har jag inte gjort något alls med min uppsats! Kände att jag behövde ta en ledig dag så jag kan bygga upp lite distans till det jag gjort och kanske komma med några nya och fräsha idéer imorgon istället. Och apropå imorgon så är det klassrepresentantmöte för andra gången den här terminen, och den här gången behöver jag inte sitta där själv för Kamilla skickade ett mejl som fick mig att tro att hon ska komma. Det ska bli lite trevligt faktiskt, träffa Gudmund och Eduardo bland annat. Dem ska jag förresten träffa på onsdag också, på det sista handledningseminariet.

Annars så har jag och Anders J varit och tränat idag igen. Ökade på de flesta stationerna, men snart så blir det nog inte så lätt att göra det varje gång, när det stabiliserats sig lite. Efter blev det lunch som vanligt, den här gången pizza från Balkoni, har nästan nyss hämtat mig efter den. Farsan kom förbi en stund när vi åt, det var trevligt tycker jag. Det är inte så ofta det blir av, och det bör ju inte vara för ofta heller, haha! Sen så stannade Anders J kvar en stund och vi tittade på TV tillsammans, mycket social aktivitet, hahaha!

Nu sitter jag och ser på Idrottsgalan, och skämten som kommer då och då är mycket underhållande. Peter Settman är perfekt i sin roll, och hans nära nog kärleksförklaring till Charlotte Kalla var ju underbart rolig, den där kyssen också, hahaha! Hon blev ju minst sagt chockad (och om du inte sett det så kolla klippet på svt.se). Dessutom tror jag de har arrangerat borden efter skämt och nästan tvärtom, annars har de någon som varit jätteduktig på att skriva skämten i efterhand, som Settman till exempel. Det här var trevligt och det är en stund kvar att se!

Något jag missade

En grej som jag glömde nämna var att det var Linda K som tipsade mig om låten. Jag hade hört den när den var aktuell, men hade inte riktigt lagt någon större vikt vid den då. Jag tror man måste vara i ett visst skede av sitt liv för att uppskatta sådana visdomsord. Man måste vara mottaglig för det så att säga. Men det var trevligt att folk tyckte om den. Dessutom fixade jag till texten så att det skulle bli lite snyggare, för det var lite sådär innan.

Annars har jag jobbat lite med uppsatsen idag också. Den är inte klar ännu, men det är nog ganska så närma nu. Håller på att läsa igenom den en sista gång nu innan jag ska skicka iväg den till handledarna och resten av klassen. Behöver nog fläska på min diskussion och min slutsats lite, känns lite just nu. Tog bort en jäkla massa text idag, en hel inriktning från mina intervjuer skalade jag bort eftersom de inte passade in längre i uppsatsten. Det var säkert två sidor som rök där. Sen ska jag skriva om min inledningen också. Så, ett par dagar kanske? Det beror mycket på vad handledarna säger.

Har börjat använda min nya almanacka väldigt mycket nu. Har något inskrivet flera dagar nästa vecka. Ska se om det håller sig eller om jag glömmer bort den igen som jag gjort så många gånger förut.

Några ord på vägen...

Är tveksam till fenomenet att lägga Youtube-videor på bloggar, men den här har jag funderat ett tag på. Se den eller bara lyssna, nedan följer en svensk översättning av Sven-Åke Peterson, som gjordes till Rickard Wolffs singel Solkräm! Men det här är Everybody's Free (to Wear Sunscreen) av Baz Luhrmann.Kära elev i avgångsklassen: Använd solkräm
Fick jag bara ge dig ett ord på vägen skulle det var solkräm
De långsiktiga vinsterna med solkräm har påvisats av forskare, medan
resten av mina råd inte står på stadigare grund än mina egna snåriga
erfarenheter. Jag ska dig mina råd nu.

Njut av styrkan och skönheten att vara ung. Nej förresten, du kommer ändå
inte att förstå ungdomens styrka och skönhet förrän den avtar.
Men tro mig, om tjugo år kommer du att titta på bilder av dig själv och
minnas, på ett sätt du inte kan föreställa dig idag, alla möjligheter som
låg framför dig och hur fantastisk du egentligen såg ut. Du är inte lika
tjock som du tror.

Oroa dig inte för framtiden, eller oroa dig. Men kom ihåg att oro är ungefär
lika effektivt som att lösa en räkneekvation med att tugga tuggummi.
De verkliga bekymren i livet kommer trolgen vara sådan du aldrig ens brytt
din oroliga hjärna med, såna som slår ner som en blixt klockan fyra en seg
tisdag.

Gör en sak varje sak som skrämmer dig. Sjung.
Var inte vårdslös med andra människors känslor. Tolerera inte nån som är
vårdslös med dina. Använd tandtråd. Slösa inte tid på avundsjuka.
Ibland ligger du före ibland efter.
Loppet är långt och egentligen tävlar du bara med dig själv.
Kom ihåg komplimanger du får, glöm förolämpningar.
Om du lyckas, tala om för mig hur du bar dig åt.
Behåll gamla kärleksbrev, släng gamla kontobesked. Stretcha!
Känn ingen skuld om du inte vet vad du ska göra med ditt liv. De
intressantaste människor jag känner visste inte när de var 22 vad de skulle
göra resten av livet. Några av de intressantaste 40-åringar jag känner vet
det fortfarande inte.
Få i dig mycket kalk. Var snäll mot dina knän.
Du kommer att sakna dom när dom är sönder.

Kanske blir du gift, kanske inte
Kanske får du barn, kanske inte
Kanske skiljer du dig när du är 40,
kanske dansar du fågeldansen när du fyller 75
Vad du än gör, håll inte på och beröm dig själv för mycket,
men var inte heller för kritisk.
Hälften av dina val är tillfälligheter. Alla andras också.

Njut av din kropp. Använd den på alla sätt du kan. Var inte rädd för den,
eller vad andra tycker om den. Den är det mest fantastiska du någonsin
kommer att äga. Dansa. även om du bara kan göra det i vardagsrummet. Läs
instruktionerna, även om du inte följer dom.
Läs inga skönhetstidningar. De kommer bara få dig att känna dig ful.

Lär känna dina föräldrar. Du vet aldrig när de är borta för alltid.
Var snäll mot dina syskon. Dom är den bästa länken till det förflutna och
troligen dom du kan lita på mest i framtiden.
Lär dig att vänner kommer och går men kom ihåg att hålla fast vid dom bästa.
Arbeta hårt på att monska avstånden både geogarfiskt och i huvudet, för ju
äldre du blir, desto mer behöver du dem som kände dig när du var ung.
Bo nån gång i en storstad, men flytta innan du blir hård.
Bo nån gång vid havet, men flytta innan du blir för mjuk. Res
Acceptera vissa ofrånkomliga sanningar: priser kommer att gå upp. Politiker
kommer att luras. även du kommer att bli gammal.
Och då kommer du att fantisera om att när du var ung, då var priserna
rimliga, plitikerna storsinta och barn respekterade de äldre.
Respektera de äldre Räkna inte med att någon annan ska försörja dig. Kanske kommer du att ha
sparpengar, kanske gifter du dig rikt, men du vet aldrig när det ena eller andra tar slut.
Greja inte för mycket med ditt hår, för då kommer du att se ut som 85 vid 40.
Var noga vems råd du följer, men ha tålamod med vem som ger dom.
Goda råd är ett slags nostalgi. Att dela ut dom är som att gräva fram det
gamla ur sophinken, torka av det, måla över de dåliga sidorna och
återanvända det för mer än det är värt.
Men tro mig vad det gäller solkrämen

Texten är kopierad från http://www.rikardwolff.se/sol.shtml

Här och nu

Så har man fikat med Daniel. Skulle egentligen redan börjat skriva uppsats, men jag fastnade lite grann med andra saker, som att kolla vilka posters jag ska köpa. Har börjat tröttna rejält på mina kala, väggar. Skynda långsamt heter det ja, bott här i ett år nu, haha! Hursomhelst var vi nere på Kaffe & Sånt och fikade. Käkade en Grekisk sallad och drack Masala Chai till det. Stället var väl helt ok tycker jag, men väldigt litet och trångt på något vis. Att man måste ducka för folk när man ska till sin plats är inte direkt vad man önskar sig, men nu har man i alla fall testat det. Vi satt och snackade om en massa saker, fast mest om skolan, det blir ju så oftast, men också en del om film. Trevligt var det hursomhelst.

Nu är det Marti Bergman i högtalarna. Jag tycker om den musiken, och häromdagen pratade jag och Anders om att vi båda föredrog kvinnliga sångerskor. Det var inte så att vi bara lyssnade på det, utan snarare att det lät mer behagligt på något vis. Jag tror att jag snackade om samma sak med Jennie och Clara borta på Zekes för en evighet sedan. Om jag inte har helt fel för mig så tyckte de två att manliga röster lät bättre. Ja Zekes, stället att hänga på! Det var tider det, och en del av det förflutna som jag kan se tillbaka på och uppskatta nu, men som sagt en del av det förflutna. Man ska inte leva i det förflutna utan leva i nuet. När det gäller det förflutna kan man ta de bästa delarna och njuta med kunskapen att det kommer inte tillbaka utan att vi måste skapa vårt eget NU, här och nu!

Besynnerligt

Skrev ett kortare inlägg igår om att jag hade varit och tränat, sen försvann det. När jag skulle publicera så kom jag till inloggningssidan, vilket händer ganska ofta, men när jag skulle klicka tillbaka för att rätta till det så gick det inte. Detta tyckte jag var besynnerligt, ordentligt besynnerligt. Men det var ingen större förlust tycker jag, hade inte så mycket att säga ändå. Det jag skrev helt kortfattat var att det kändes bra att vara och träna och att jag förhoppningsvis ska komma in i det på allvar igen.

Men idag så är det plugga som gäller. Det blev tyvärr inte så mycket sånt igår. Sen så är det fika med Daniel som gäller, nere på Teapot.

Aldrig mer

Kommer förmodligen aldrig att spela Sims igen, NÅGONSIN!

Dilemmat

Slogs av en tanke nu på morgonen. Tänk om det är så att mina handledare inte har läst igenom några av mina senare versioner av uppsatsen, det vill säga de som har något vettigt innehåll. Låter det galet? Det är mycket möjligt. Men det var så att jag diskuterade saken igår med Josefine över messenger. Hon berättade att hon fått en massa feedback på sin text. Jag sa att jag inte nyligen lämnat in någon text för genomläsning, eftersom jag känt mig ganska trygg i det jag gör. Vad baserar jag den här tryggheten på då? Ingenting... jag har egentligen inte fått någon typ av negativ eller positiv kritik angående min uppsats, bara förslag om vad jag skulle kunna göra mer. Detta kanske kan vara ett tecken på att allt jag gjort är bra, men kan jag verkligen veta att det är så?

I söndags skickade jag ett smakprov ur min text, för att kolla så att jag verkligen gjort rätt. Sen så råkade jag av en slump träffa på lärarna under måndagen, vilket jag skrivit om tidigare. Då snackade vi om huruvida jag skulle ta med mina utskrifter av intervjuerna som bilagor, och om det jag gjort varit ok. Utifrån vad de förklarade var det ok, men sen har jag inte fått någonting mer. Kan det vara så att mina handledare invaggats i nån falsk form av trygghet om att jag kommer att skriva något som är bra? Bara för att det visats sig att allt jag gjort hittills har varit bra, behöver det betyda att det jag skriver på nu är det? Jag börjar bli lite osäker på hur jag ska gå tillväga nu, de sista dagarna innan inlämningen. Jag har två alternativ. Antingen så lämnar jag in min uppsats som om den vore färdig (rent formellt så kommer den att vara det, genom att den tills onsdag kommer ha alla de nödvändiga delarna), eller så lämnar jag in den för att jag ska få ytterligare handledning. I måndags var jag säker på att jag skulle skriva den klart och lämna in den, men nu vet jag alltså inte längre.

Detta är dilemmat jag har just nu.

Jaha, och nu då?

Det är lite jobbigt när man sätter ett mål för dagens pluggande, och blir klar tidigare än vad man räknat med. Vad ska man göra då? Titta på TV? Spela Sims? Nu börjar jag tröttna lite på Sims igen, tyvärr. Kanska ska man spela något annat spel kanske? Nja, vet inte... Kanske ska man titta på en film? Nja, det är lite segt att göra det! Kolla in nån konsert jag har på DVD då? Nä, kommer nog inte orka titta så länge på det. Nåja, det fick bli bloggen istället, trots att jag inte har något vettigt att säga.

Egentligen hade jag kunnat gå och handla, men eftersom de stänger om mindre än en halvtimme känns det inte som att det räcker riktigt. Jag vill ha tid till att gå och "browsa" bland sakerna, i lugn och ro. Klockan sju är alltså perfekt tid att gå och handla. Man är där efter en liten stund och det brukar inte vara så mycket människor där då. Tycker det är najs att gå och titta på saker, jämföra hit och dit och filosofera över vad man ska äta för något. Tänkbara saker man kan tillaga. Men nu är det alltså lite sent för det, affären stänger nämligen åtta, och jag som tänkt panta flaskor. Får göra det imorgon.

Ny kurs klar!

Nu vet jag förresten vad jag ska läsa nästa termin, det blev Internationella Relationer I på Malmö Högskola. Så från den 18:e januari kommer jag att pendla till Malmö, igen. Fast den här gången är det från Kristianstad och inte från Simrishamn. Nu slipper man alltså pågatågen och kan istället glida fram med hjälp av öresundstågenför den ansenliga summan av 990 krronor per månad. Aj då, det blir dyrt, men det får det vara värt. Har sagt att jag hellre läser något jag är intresserad av, och har nytta av, i Malmö, än att läsa något här bara för att slippa pendla. Flytta kommer jag inte att göra heller, utan jag ser hellre att jag hittar ett jobb och flyttar dit det nu än bär mig, eller försöker komma in på Sociologi IV här i stan nästa gång det går. Att flytta fram och tillbaka är inte direkt hållbart i längden, dessutom trivs jag relativt bra här. Nu när jag kollar efter i schemat så rör det sig kanske om fyra kort som jag behöver köpa, och kanske en gång jag får betala med rabattkortet. Det är ganska så ok ändå. Dessutom blir det i samma hus som jag pluggat i innan, så det är egentligen inget nytt med det. Det kommer säkert att gå bra det här, men det känns lite lustigt att lämna Högskolan Kristianstad efter att ha pluggat här konstant i två år.

Inget ämne precis...

Var faktiskt och tränade idag, jajamensan! Anders J och jag var och skaffade nytt, alternativt förnyade träningskort på Friskis & Svettis! Det kändes att man inte varit och tränat på ett tag, men det känns gött att börja igen på något vis. Planerade att gå och träna igen på fredag, den elfte januari. Min ena lillebror fyller år den dagen. Var nyss och skickade iväg ett gratulationskort. Har nog haft lite dåligt samvete för att jag inte ens försökt hålla kontakten, men nånstans ska man ju börja. Ska knåpa ihop ett brev snart också och skicka till båda två, jag tror att det är dags minst sagt.

Annars hade jag tänkt dra igång med lite städning nu. Min lägenhet är ganska så smutsig vid det här laget. Dammråttorna är så stora så att man drömmer mardrömmar om att de äter upp en, hahaha. Drömde att jag var riktigt arg och slog med kastruller mot andra kastruller för att jag var arg. Skulle äta jättestora flintastekar men de var inte färdiga, så jag blev förbannad för ingen brydde sig om jag dog av matförgiftning. Andra konstiga saker drömde jag också, som jag kom ihåg, vilket inte händer så ofta.

Käkade falafel idag också. Passade på när jag och Anders J var ute och flängde. Det var ingen vidare, de i Malmö är mycket bättre. Fast det var mättande, en liten stund, börjar redan bli hungrig. Jag gissar att det är träningen som gör det. Det är ju ganska så vettigt, fysiskt aktivitet gör att man måste få i sig mer energi helt enkelt. Men, städa först lite och sen äta.

På träff med lärarna

Visst ska man vara stolt över sig själv, tack Anders O. Fick faktiskt lite mer att vara glad om när det gällde uppsatsen idag. Skulle lämna tillbaka diktafonen som jag gjort intervjuerna med, och fick förresten 18 spänn för bandet jag inte använt. Stod utanför och skulle cykla ner till stan när jag tänkte att jag kanske skulle kolla om mina handledare läst det som jag skickat. Gick helt på chans in i huset där deras kontor ligger och jovisst, där satt Laura och pratade med båda två. Hon gick några minuter efter att jag kommit, men sen så satt jag och snackade med Gudmund och Eduardo i säkert trekvart. Pratade om uppsatsen, hur det ska gå till när vi ska lämna in den, hur de tänkt ha det med seminarierna (!) också. Det visar sig att jag egentligen ligger ganska så långt fram med min uppsats. Den sextonde är inte mycket mer än ett vanligt uppsatsseminarium som vi haft tidigare, där man ska kolla hur alla ligger till och så. Jag sa att jag förmodligen kommer att vara klar tills dess. Fick svaret att jag kunde lämna in den för examination om jag så ville då, och genom det bli klar tidigare med kursen. Det slutgiltiga seminariet där uppsatserna ska granskas ligger alltså längre fram i tiden, och när det gäller CSN kan lärarna utfärda ett intyg om att vi klarat tillräckligt många poäng även om de inte blivit "officiella" ännu.

Känner mig stolt och glad idag, så jag ska unna mig lite Sims innan jag återigen börjar med uppsatsen.

Stolt

Nu är jag riktigt mör i huvudet. Har suttit och gjort klart med mina intervjuer, dvs. att jag har sammanfattat de i min uppsatstext. Tycker nog att det är ett ganska så bra sätt att fördela intervjuernas innehåll, för att bara ha texten i dess rena form hade varit katastrofalt, eftersom det var gansa så rörigt. Dessutom hade det inte fått plats nu när vi har max 25 sidor som en gräns. Nu är det åtminstone lite struktur, och lite mer text dessutom. Totalt rör det sig om sex stycken nya sidor som jag åstadkommit nu i helgen, och det känns skönt att det står 18 längst nere på dokumentet (den sista sidan är litteraturen och räknas inte in i de sidorna). Nu börjar det kännas som en riktig uppsats, sådär lite drygt en vecka innan seminariet. 17 sidor, det känns bra det, jag är lite stolt över mig själv. Ska skicka in ett smakprov till mina handledare och se vad de tycker, och imorgon ska jag lämna tillbaka diktafonen och det tomma kasettbandet. Sen blir det lite fokus på metoddelen tror jag.

Angående pornografi

Angående att "Kina slår ned på videosex" så kan man väl säga att säga att offentlig visning av "vulgär" erotik inte alltid går hem hos de flesta. Särskilt gäller det i detta fallet de kinesiska myndigheter, som kommer att gå extra hårt fram mot sådana här produkter på marknaden. Detta får mig att inte helt osökt att tänka på att pornografi i offentliga sammanhang beskrivs som omoralisk. Ja, jag håller på att skriva en uppsats om just moral, så det ligger ganska nära just nu. Så är pornografi verkligen omoraliskt kan man fråga sig. Istället för att fråga sig själv, så borde man först se till vad moral är för något. I min uppsats så återkommer jag ofta till att moral är något som är samhällsspecifikt, och är en uppsättning regler som krävs för att samhället ska bestå. Inte bara samhällen, utan även grupper kan ha sin egen moral, eller sina egna moraliska värderingar för att uttrycka sig annorlunda. Om man använder den här definitionen av vad moral är, så finns det rent objektivt inget som kan kallas "omoral". Subjektivt däremot, alltså om man utgår ifrån sin egen moralkod, så finns det. Så i fallet med pornografi så är det både moraliskt rätt, och omoraliskt, beroende på vem du frågar. Om du frågar en frikyrkopastor så är det kanske helt åt skogen omoraliskt, eftersom han eller hon (förmodligen en han) företräder moraliska värderingar som inte tillåter sådan kulturell utövning (för det kan vi väl ändå komma överens om att det är?). Om man däremot frågar någon som konsumerar pornografi så kanske hon eller han säger att det inte är något fel med det alls. Problemet med den senare är att sådana åsikter inte accepteras ute i det offentliga, eftersom det råder någon slags konsensus i samhället om att man ska ta avstånd från pornografi.

Så, den kinesiska regimen slår ned mot "videosex" eftersom de anser att den är "vulgär" och därmed kan man också säga att de tycker att den är omoralisk. Har de rätt i detta då? Nja, översittarinstitutioner har ofta försökt styra vad människor har för moraliska synpunkter. Detta gäller inte bara diktaturer utan även kyrkan, som påverkar massor med människor genom att predika om vad som är moraliskt och vad som inte är moraliskt. Detta har de säkert gjort i all välmening, men har det verkligen varit rätt mot folk, och rätt för samhället? Ett spår som jag är inne på i min uppsats är att samhället får den moral som det behöver, och jag tror att det är Durkheim som var pionjär inom detta området. Så egentligen tycker jag nog det, att det är fel att försöka styra och ställa över folks moral, och istället låta samhället styra över sin egen. Att låta gamla institutioner sprida ut en gammal moral som inte är giltig längre kan ju inte vara bra. Vi behöver en moral för vår egen tid, och jag tror att vi till slut kommer fram till den lösning som är bäst för oss just nu.

Borde haft skoj?

Tusan, man borde kanske gjort något roligt idag, som att träffa någon eller haft skoj liksom. Nä, jag hade bestämt mig för att fixa med mina intervjuer, skriva lite text och sådär, men det blev inte så mycket gjort med det heller. Har mest suttit och larvat mig på nätet, och spelat Sims 2. Dessutom börjar det bli tråkigt igen, suck. Ägnade faktiskt väldigt lång tid åt att designa ett nytt hus, komplett med allt. Eller ja, nytt och nytt, jag har faktiskt bott i det huset innan, för länge sedan. Vissa grejor glömmer man bort, men jag tror det blev ganska bra, åtminstone bottenvåningen. Det blev långt ifrån perfekt, men jag är ganska nöjd ändå..

Läste förresten att de bara gjorde två säsonger av Dexter, det finns ialla fall inga planer på nån tredje säsong vad jag vet. Detta är jättetrist tycker jag, för det är en riktigt bra TV-serie. det är nästan så att varje avsnitt är en liten film i sig. På tal om film, jag kanske ska jobba lite till med uppsatsen och sen sätta igång nån rulle att titta på. Det jag inte gör idag i pluggväg måste jag göra imorgon, så ligger det till.

Tror du att du vet vem jag är?

Har vid några tillfällen märkt att jag inte kan berätta så många saker för Anders J, då jag redan nämnt det i den här bloggen. Kanske är det så att det inte händer särskilt många saker i mitt liv, och det lilla som väl händer det skriver jag ibland här. Sen när jag ska berätta att jag var och blev intervjuad av Josefine igår, så sa han att han visste det redan. Nu tar jag det med en klackspark, tycker till och med att det är ganska så roligt. Det bästa är att jag i vanliga fall inte berättar ingående detaljer på bloggen, såna där detaljer som man bara kan dela med sig med särskilda personer. Det finns ju vissa saker som kanske bara Anders J skulle uppskatta att prata om, som jag inte babblar iväg om här, eller Anders O, eller Jennie, eller Timmy kanske. Kort och gott, om du verkligen vill veta vad jag tycker och tänker om vissa saker så förlita dig inte helt på den här texten, det finns mer att ta av.

Sims, plugg och Dex

Har precis slösat bort ett par, tre timmar på Sims 2. Har en familj som jag startade tillsammans med Anders J igång, och när jag började var det väl lite sådär med barnen. Har dock flyttat upp föräldrarna ordentligt i karriärstegen och båda barnen har kommit in på privatskola med toppbetyg. Nu har jag verkligen kommit igång med det spelet. Igår var det giftemål och en ihopflyttning. Håller på att bygga upp ett riktigt nätverk av familjer och individer. Gött, skoj!

Idag var jag oh träffade trevliga lilla Josefine på högskolebiblioteket. Hon gjorde en intervju med mig, och det var bra tyckte jag. Fick ut ganska så mycket vad jag tycker om communities och sånt. Jag tror att hon blev nöjd också. Dessutom lånade jag ett par nya böcker på biblioteket. Imorgon så kommer Anders J förbi och gör en intervju om nationalism. Dessutom ska jag skriva klart, eller rättare sagt skriva hela, kapitlet om Bauman.

Har verkligen fastnat för TV-serien Dexter. Tycker att det är väldigt spännande, men det som nästan är bäst är karaktärerna. Alla har nånting skumt för sig, nån sån där brist som gör de operfekta. Dexter själv lider av brist på känslor, och hans flickvän Rita har sexfobi, systern som har mindrevärdeskomplex osv osv. Det är en bra serie som rekommenderas varmt till alla som gillar spänning och sjuka relationer, typ.

Uppsatsskrivning

Det är jättekonstigt. Igår somnade jag relativt sent, om man jämför med andra vardagar, efter klockan ett på natten. Hade ställt väckarklockan på tio i nio så att jag skulle få lagom mycket sömn. Men det som hände var att jag vaknade redan runt klockan sex på morgonen, och kunde inte somna om alls. Trots det känner jag mig relativt utvilad och pigg, vilket är kanon. Har suttit hela morgonen och transkriberat den sista intervjun, och det är jävligt skönt att ha det gjort nu. Är ganska så trött på att skriva på tangentbordet eftersom det blivit en jäkla massa sidor text, de här intervjuerna. Nu ska jag sitta ner och gå igenom de en och en och skriva det som är mest intressant för min uppsats, vilket är den roliga biten jämfört med transkriptionen. Har lite teori kvar också, men det känns ok med tid och det där. Egentligen borde man väl snabba sig på, men inte stressa ihop uppsatsen, för då blir det inget bra i vilket fall som helst.

I eftermiddag ska Josefine intervjua mig angående internet-communities, typ lunarstorm, myspace eller facebook. Självklart ställer man upp med såna saker, inget snack om saken. Anders J ska också intervjua mig, tror jag, men  han skyndar ju mer långsamt än de flesta, haha! Nåja, allting kommer säkert att gå bra till slut. Sökte sju stycken nya kurser till våren igår, eftersom mina två från tidigare blivit inställda. Nån borde jag komma in på tycker jag, annars vet jag inte vad jag ska ta mig till. Förmodligen plugga något som jag inte vill plugga. Men det kommer säkert också gå bra!

Nyårsafton

Skulle egentligen skriva min förra blogg om nyårsafton, men så blev det inte. Men men... Firade hur som helst hemma hos Henrik tillsammans med Anders O och Henrik då såklart. Fick till slut se hans film Koffein, som faktiskt var riktigt kul och trevlig att titta på. Hur vi kom dit? Tåg! Och vi var där någon gång under eftermiddagen. Snackade en massa och käkade clementiner, det var samtidigt som jag såg filmen och det där. Efter en stund så fixade Henrik mat, och han gjorde i princip allt utom salladen, som jag var med på ett hörn att göra. Drack vin under tiden, på i princip tom mage, ingen bra idé skulle det visa sig.

Mat blev det ja! Smördegsinbakad fläskfilé med potatisgratäng och sallad till det. Det var faktiskt gott. Till det drack vi rött vin, och det var ingen höjdare direkt. Rött vin kändes alldeles för mäktigt liksom. Sen slöade vi i soffan igen. Ja, jag tror det blev för mycket mat igen. För mycket mat på nyårsafton är inte heller någon direkt höjdare. Sen så käkade vi ost och frukt. Enbart frukt kanske hade varit något, för osten bara gjorde en ännu mer försoffad liksom, och champagne, huaminje! Det var helt enkelt alldeles för mycket vin, för syrligt liksom, och det tyckte inte min mage om alls. Nä, ge mig en öl säger jag bara!

Fyrverkerierna såg vi nere vid fisktorget. Där var det en stor samling människor som också skulle titta på det av Karslkrona kommun arrangerade fyrverkeriet. Tyvärr var det några idioter som ville vara lustiga och smällde fem stora raketer nere vid marken. Folk bara stannade kvar, förmodligen fulla och dumma som de var. Vi höll oss en bit bort. Sen så skjöt de raketer så att de skulle smälla lågt över människor också, och då hade det kunnat hända saker på riktigt. Jävla idioter. Men det riktiga fyrverkeriet var häftigt. Om det ska smällas ska det smällas ordentligt och då är arrangerade saker som är bäst. Välregisserat och med stora dyra raketer, men framförallt vackra fyrverkerier. Vanligt folk köper relativt billiga grejor som inte är särskilt imponerande. Nä, förbjud folk från att smälla på egen hand och kör något arrangerat istället, det är bättre.

Sen så gick vi tillbaka till Henriks lya och satt och snackade en stund till. Jag mådde bara sämre och sämre hela tiden. Som om jag blivit matförgiftad eller rent av bakfull under tiden vi satt där. Halvsov till stora delar bort natten när Anders och Henrik pratade om allt möjligt. En massa fancy fin och fancy ostar är inget för mig verkar det som. Ska det vara något ska det vara ordentliga saker. Lite fler folk så det blir mer energi i festen hade också varit trevligt till nästa gång.

Angående nyårslöften

Såja, nu är det nytt år. Man kan ju fråga sig vad det egentligen betyder för mig, som person. Blir livet, eller tillvaron så mycket annorlunda bara för att man skriver en åtta istället för en sjua? Nej, jag tror inte det. Jag tror att livet egentligen fortsätter precis som vanligt, och att man egentligen inte förändras så mycket. Eller så kan det vara så att man bygger upp en massa nya förväntningar på sig själv under föregående år, men inte lyckas driva igenom det riktigt, och att det nya året är en möjlighet att göra allt som man önskat börja eftersom man på ett magiskt sätt... börjat om på nytt. Att börja om på nytt innebär att man är fri på något vis. Fri att bli den person som man egentligen vill vara, fri att göra det som man anser vara rätt, fri att verkligen ta tag i sina problem och hitta lösningarna som behövs. Löften till andra personer är en sak, men att lova sig själv någonting är en helt annan. Bryter man ett löfte mot sig själv finns det ingen som står och är ledsen på en, det finns inga påtagliga konsekvenser. Det enda som finns är självbedrägeri som växer i själen och som gör alla löften man ger sig själv meningslösa. Fast om man håller sina löften, då växer man som person och blir starkare, och löftena man er sig själv blir starkare och man kommer allt närmare det fantastiska tillståndet att ha kontroll över sitt eget liv. För det är väl det man vill? Att ha kontroll över sitt eget liv?

Själv så ger jag mig aldrig några nyårslöften. Varför jag gör det är jag inte säker, och jag skulle säkert kunna ge ett svar, som inte är vden egentliga orsaken utan snarare en efterkonstruktion. Kanske har det att göra med att jag inte alls tror på att man ska försöka göra saker. Nyårslöften handlar ofta om att försöka tycker jag. Man borde snarare bara ta tag i sina problem och göra något. Försöka gå ner i vikt? Nej, gå ner i vikt! Försöka sluta röka? Nej, sluta röka. Bara göra saker rakt av och inte springa runt och försöka, för då har du nästan misslyckats redan. Ok, kanske inte misslyckats, men gett dig själv tillåtelsen att misslyckas. Att ge sig själv det berättigande tar udden ur ett löfte. Att skjuta upp något till "nästa år" är också att ta udden ur ett löfte. Att göra något nu är bättre än att lova att göra något sen.

Fast om du nu ändå håller på traditionen att ge nyårslöften, sitt inte där och gör ett halvhjärtat försök. Tänk istället att du ska förändra ditt liv, och att du ska förändra det till det bättre. När ska detta ske? Idag!

p.s. Jag ska själv också börja att leva efter den principen, på riktigt.

RSS 2.0