Drar ihop sig

Det drar ihop sig i Gro d'Italia. Under gårdagens Chieti-Blockhaus så trodde jag länge att Menchov skulle lyckas behålla avståndet ner till närmaste konkurrenten di Luca. I den långa stigningen ryckte den senare vid några tillfällen och försökte dra ifrån, men ryssen hakade på och låg där bakom väldigt länge. Samtidigt hade Pelizotti tagit en ganska så klar ledning och defilerade in i mål. Till slut så närmade sig en trio målet för att kämpa om andraplatsen. Garzelli, Menchov och di Luca. Di Luca ryckte, Garzelli hängde med och tog sig förbi, men Menchov lyckades inte alls utan blev avhängd och tappade därmed några sekunder till italienaren, plus några bonussekunder. Nu är det inte mer än 26 sekunder mellan ettan och tvåan och fortfarande kamp på riktigt.

På dagens etapp blev det däremot inga förändringar, men två av svenskarna var i utbrytning. Fick se lite mer av Jonas Ljungblad och hans svenska mästartröja. Inte bara var det tröjan som var i gult och blått, även byxorna och cykeln var det. Så väldigt fint det var att se där på de italienska vägarna. Man blev ju lite sugen på att ha en så vacker cykel. Dessvärre fick varken Jonas eller Thomas (som var den andre svensken i utbrytning) vinna dagens etapp, men det finns ju mycket att se fram emot ändå.

Ursäkt från Hegerfors

Såg TV4s sportpanel från måndagen, och förutom att ägna 11 av 12 minuter åt fotboll så kom det något av en ursäkt från Arne Hegerfors. Jag anmärkte i ett inlägg förra veckan att han hade haft helt fel angående cykelsporten och Giro d'Italia. Han medger alltså att han hade fel angående dropp och byte av organ efter varje tävling. Dock hade han fortfarande fel om en massa andra saker, som att man cyklar tio timmar om dagen, bara för att ta ett exempel.

Just det ja, varför är det nästan bara fotboll som diskuteras? Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att man är så låst till en idrott när det finns så många. Bara för att ta ett exempel så började Roland Garros (franska öppna i tennis) i söndags, vilket är en av de fyra grand slam-tävlingar som hålls varje år. Det är om något stort, och det nämns inte alls av sportpanelen. Svaret på frågan är förmodligen att man inte vill begå samma misstag som förra veckan och uttala sig om något man inte känner till. Alltså, de experter som är med i sportpanelen kan bara prata om fotboll med någon slags säkerhet. Byt namn till fotbollspanelen i så fall.

Svenskarna tappar i girot

Så var det helt kört för svenskarna i årets upplaga av Giro d'Italia. Trodde länge att Lövkvist skulle ta hem den vita ungdomströjan, men nu ligger han väldigt långt efter den med efter att ha tappat rejält på dagens etapp. Ungefär 25 minuter efter blev han, och är nu en halvtimme efter Denis Menchov i la maglia rosa. Jag tror att han kommer att ta det lugnt på de kommande bergsetapperna, spara sig inför tempoloppet på söndag. Antingen kommer han att göra det, eller så kommer han att kliva av ganska så snart och satsa fullt ut på Tour de France. Om han kör Blockhaus-etappen på onsdag så blir det första gången han inte kör i någon utav ledartröjorna i girot sedan det inledande lagtempot. Synd, riktigt synd.

Den andre svensken, Fredrik Kessiakoff, tappade också mycket på dagens etapp och tappade sin plats bland de 20 främsta. Hade väl hoppats lite på att han skulle ha krafter att ta sig an dagens stigningar, men icke. Hamnade i gruppen som kom in ca 50 minuter efter segraren Carlos Sastre. På tal om Sastre så påminde hans körning idag om det han gjorde på Alpe d'Huez i förra årets Tour de France. Riktigt imponerande. Det blev dock inte tillräckligt, så han kommer nog att få nöja sig med att hamna trea när girot avslutas på söndag. I dagsläget ser det väldigt säkert ut för Menchov, det ska mycket till om di Luca på andra plats ska ta sig förbi.

Vilodag imorgon, sen den tuffa Blockhaus-stigningen på onsdag. Ska bli riktigt kul!

Tramsig

Fasiken vad tramsig jag var, körde omkring där igår natt och var orolig för att jag inte skulle hitta rätt. Kollade antalet reklamationer jag fått och det var en, bara en! Det var ju riktigt bra faktiskt, helt fantastiskt måste jag säga. Var på kontoret tidigare idag och kollade med nattchefen, det var så jag fick reda på det. Annars så var det som sagt sista natten på den rundan, när jag sa det till nattchefen skrattade han åt mig. Han trodde inte riktigt att det var sista,för alltid så att säga. Nu är det bara ett par veckor kvar innan det är dags för sommarjobbet, ser fram emot det lite grann. Framförallt ser jag fram emot att vara ledig lite oftare.

Nervös

Var lite mer spänd inför natten som gick än vad jag trodde att jag skulle vara. Höll på att somna i ganska så god tid, sen så kom jag på allt jag hade glömt, och så var det kört. Fick ligga och läsa ett par omgångar till, försöka somna efter varje omgång och till slut gick det. Blev nån timmes sömn till slut, vilket är bättre än inget. Hade säkert kunnat sova i trekvart till egentligen, fick vänta ganska så mycket borta vid tryckeriet. När jag väl körde buntlinjen så gick det bra, inga problem alls. Sen när budlinjen började kände jag mig direkt lite orolig över om jag skulle hitta. Satt och hade ont i magen, visste inte om jag körde rätt, var väldigt osäker. Det var väldigt nära jag ringde in till nattchefen för att fråga om vägen, men strax efter det så började jag komma in i rytmen och sen gick det riktigt bra. Magontet släppte och resten av rundan gick relativt bra. Kul att köra bil för en gångs skull, utan att behöva kliva in och ur bilen konstant som på söndagarna. På tal om det så kör jag min sista natt där natten som kommer, dessvärre har jag lärling med mig och det är lite sådär.

Bil- och buntlinje inatt

De flesta dagarna på jobbet är ganska så enformiga, men så kommer det vissa som är lite mindre av det slaget. Den kommande natten är en sådan. Ska nämligen ut och köra bil på landsbygden igen, den rundan som jag körde för sex veckor sedan. Känner mig lite sådär nervös inför att köra den igen, det var ju ändå ett tag sedan, och jag kan inte direkt säga att jag har stenkoll på den. Men men, jag får göra mitt bästa helt enkelt. Klarade mig lindrigt undan gällande reklamationer sist, och jag hoppas att det inte ska bli särskilt mycket sämre den här gången. Gillar egentligen den här rundan, inget fel med den alls. Skulle inte tackat nej till att ha den själv, faktiskt. Den är ganska så kort för att vara ett bildistrikt, men så är det ju buntlinjen, och det får man ju extra betalt för.

På tal om extra betalt, ska få lite extra för att jag ska köra en natt till på söndagsdistriket. Det var väl den extra vikten som fick vågen att tippa över så att säga. Nä, egentligen hade jag bestämt mig för att hjälpa till en natt till där, det rör ju sig ändå om några hundralappar före skatt. Vad hade jag annars gjort? Bara sovit förmodligen.

Två veckor kvar på tidningsbärarna annars, sen är det dags för mitt sommarjobb. Ska bli skönt att göra något annat ett tag. Stiga upp några timmar senare när det är jobb. Få vara ledig lite oftare så att jag kan åka iväg. Såna saker liksom.

Skitsnack om cykelsporten

Det är lite skrattretande när det sitter en panel i TV4 och snackar cykel, och bara några få sekunder efter att man hyllat Thomas "Gotland" Lövkvist börjar snacka om doping. Visst, det är ett väldigt stort problem med doping inom cykelsporten, men det är väl ändå viktigt att man håller sig till verkligheten? Skrev för ett tag sedan om att sportpanelen i Godmorgon Sverige var överdrivet negativa angående cykelsporten. Den gången var det Malin Ewerlöf, Chris Härenstam och Pamela Andersson. Den här gången är det Arne Hegerfors, Annika Greder Duncan och Patrick Ekwall. Mer idiotiska uttalanden har jag nog aldrig hört. Att sitta och säga att cyklisterna i princip "byter ut organ" efter en etapp är ju bara löjligt.

Patrick Ekwall börjar bra dock, men spårar sen ut. Han säger först att man inte ska beskylla någon som inte åkt dit, men sen att alla cyklister pumpar sig fulla med nytt blod hela tiden. Snacka om att vända på en femöring. När Arne sen säger att man cyklar tio timmar varje dag är han, ursäkta uttrycket, ute och cyklar. Har han någonsin följt ett etapplopp? Jag har aldrig varit med om att man cyklar tio timmar under en och samma etapp (den överlägset längsta etappen i tid vanns på 6 timmar och 30 minuter, och de flesta andra etapper ligger på 4-5 timmar). Därefter så kommer hans fällande dom, att vissa delar av kroppen byts ut i princip. Jag vet inte var han har fått det ifrån, Frankensteins monster kanske?

Sen så drar Ekwall nån historia om att Per Elofsson uttalat sig om att etapplopp är som att köra 15 vasalopp efter varandra. Jag undrar om Elofsson är expert i någon av dessa discipliner, då han varken kört vasalopp eller cyklat ett etapplopp. Är det verkligen så omänskligt? Hegerfors snackar bara en massa skit, pekar ut cykelsporten som värst av alla när det gäller doping. Ingen har åkt dit i årets upplaga av girot i alla fall. Senaste dopingfallet jag hört talas om är inom friidrotten, där häcklöperskan Josephine Onyia anklagats för doping.

Nä, jag tycker det är värdelöst när så kallade "experter" sitter och hittar på saker i TV bara för att få göra sina röster hörda. Nä, det här är bara trams från folk som inte vet bättre. Läs på lite innan ni uttalar er så fruktansvärt negativt om en hel sport.

Girouppdatering

Nu är det i stort sett klart. Efter dagens tempoetapp i Giro d'Italia så är det i princip kört för Thomas Lövkvist och hans chanser att ta hem hela girot. Han tappade minuter på dagens giroetapp och ligger nu 5 min 53 sekunder efter den nya totalledaren Denis Menchov. Det såg egentligen aldrig bra ut på dagens etapp för "Gotland" som fram tills idag ändå haft den rosa ledartröjan i räckhåll. Redan i tisdags tappade han en del på täten, en etapp som di Luca var helt fantastiskt bra på. Han har dock fortfarande den vita tröjan, och den ska han nog få behålla till avslutningen i Rom den 31:a maj. Första svenska vinsten av en tröja i girot sedan Magnus Bäckstedt vann intergirotävlingens blåa för några år sedan (avskaffades 2005).

Man ska dock inte säga att det är helt kört för svensken, men att ta in nästan 6 minuter, hmm, tveksamt som tusan. Han måste verkligen köra som en superman för att klara av det.

Tänkte ta med tipsuppdateringen också, som lite avslutningen på det här "korta" blogginlägget. Vandevelde är inte med eftersom han bröt ganska så tidigt.
 1. Leipheimer 0:40 (3)
 2. Menchov 0:00 (1)
 3. Basso 3:00 (7)
 4. Sastre 2:52 (5)
 5. Lövkvist 5:53 (10)
En av mina favoriter till segern, Denis Menchov, har alltså tagit över den rosa ledartröjan. Leipheimer närmar sig toppen och ligger bara 40 sekunder efter, och enbart sex sekunder efter tvåan di Luca. Basso tappar en plats sedan förra uppdateringen här, och Sastre har tagit en placering. Chansen för dessa två cyklister finns nog fortfarande, men jag tror nog att det står mellan Leipheimer och Menchov från och med nu.

Grillpremiär, typ

Igår blev det lite premiär för mig. Det var första gången jag grillade här sedan jag flyttade hit. Har vid flera tillfällen tänkt att jag ska grilla ute på baksidan, där det finns skapligt bra grillplatser, men det har liksom aldrig blivit av. Nu tog jag dock tag i saken när AJ var förbi och hälsade på, eller ja, vi tog tag i det snarare. Det blev vars en riktigt stor bit flintastek, potatissallad och tomater som vi kryddat själva. Riktigt trevligt blev det, men det tog en stund innan vi fick fart på grillen. Hade köpt en påse med briketter, en sån påse som man ska sätta fyr på och sen ska det  brinna där liksom. Grejen var den att det var blött under och det blåste en del igår, vilket gjorde det väldigt svårt att få glöd. Vi lyckades dock till slut, men då hade vi fått använda lite tidningspapper dessutom. Det var gott och man blev ordentligt mätt, så som det ska vara.

Efter så blev det film som vanligt (Ocean's 12 den här gången) och ganska så sent. Jobbade ju inte natten till idag så man passade ju på. Var nog uppe till halv tre, ungefär den tid jag brukar börja jobba, hehe. Inatt är det dags igen, bara till att ta nya tag. Har förresten närstan bestämt mig för om jag ska jobba söndag eller inte. Kan fortfarande välja, så det har dragit ut lite på tiden.

Varit hängig

Skrev på ganska så bra här på bloggen förra veckan. Sen så kände jag mig lite hängig igår, och idag har jag inte mått särskilt bra. Huvudvärk som vägrat ge med sig förrän nu på kvällen. Det hela började nog med att jag hade svårt för att somna efter jobbet i söndags, och sedan hängde det efter hela den dagen. När jag skulle till jobbet i måndags var jag oerhört trött, och märkligt nog hade jag ont i armarna. Minns att jag var så trött att jag knappt kunde tänka och att armarna gjorde ont, vilket gick över sen, men det är så underligt. Det fanns ingen tanke på att stanna hemma från jobbet förstås, det ska nog mycket till att jag ska stanna hemma därifrån. Orkade dock inte dela ut maxi-reklam utan jag sparade lite till tisdagen.

I morse kom det en ordentlig överraskning. Inte bara var det resten av reklamen från måndagen, det var dessutom Eko-hallen och Hemmets Journal. Det är sånt som inte direkt gör livet särskilt mycket trevligare. Det blev alltså dubbel reklam på lite drygt halva rundan, vilket gjorde så att det tog extra lång tid. Nåja, blev i alla fall klar med det så det kommer att gå som vanligt imorgon, eller i natt eller hur man nu vill se på saken. Sen är man ledig en natt innan det är dags att jobba igen.

Kommentarer till ESC2009

Satt halva veckan och tänkte att jag inte skulle se Eurovision Song Contest. Sen såg jag ett långt reportage (dokumentär?) om Malena Ernman och hennes liv, och så ville jag se hur det skulle gå för henne i finalen. Hon är ju trots sina framgångar en mycket sympatisk person, professionell och oerhört bra på det som hon gör. Så jag började titta lite smått. Såg den oerhört stora scenen, lyssnade på de oerhört dåliga svenska kommentatorerna. Sen börjar spektaklet. Nån ryss flyger omkring, det är lite akrobatik, sen går han på nåt rullband och sjunger. Allt väldigt påkostat men ändå så tomt och innehållslöst. Sen börjar bidragen framföras, och jag vet inte om det var fel på deras sändning eller om högtalarna på min TV är oerhört otillräckliga, men det hördes inte bra. Nästan bara sången gick igenom, musiken låg i bakgrunden, flämtande efter andan.

Sen så gör Malena entré. Hörde en intervju senare där hon sa att hon var något övertänd, och det kan nog förklara det ganska så mediokra framträdandet. Hon sjöng helt enkelt inte särskilt bra, och det gällde främst "popsången" i början. Tänkte direkt, "det här kommer inte att gå bra", och det gjorde det heller inte. Men att hamna tre platser från slutet är riktigt uselt. I vilket fall som helst så såg jag låten efter Malenas, sen så tröttnade jag totalt och såg en film istället. Nej, ESC är något man ska se i sällskap, det funkar liksom inte att sitta och se det själv, man har ingen att gnälla tillsammans med. Förhoppningsvis är jag ledig i samband med nästa version av tävlingen, och med tanke på Sveriges resultat de senaste åren är vi kanske inte ens med i finalen...

Bokuppdatering

Det går inte fort framåt, men nu är jag klar med del 13 (på svenska) i serien Sagan om drakens återkomst. Det var inte direkt den bästa boken i serien, men vissa delar av den gillade jag mycket. Upptäckte att jag glömt bort en massa karaktärer sedan jag läste den förra delen. Det är nog det som är mest irriterande med väldigt långa bokserier i den här stilen. Det dyker upp massor med karaktärer hela tiden, dvs. att det dyker upp nya konstant, vilket gör att de förra är svåra att komma ihåg. Visst, det gör ju historien mer levande på något vis, men man hade gärna antecknat lite om varje ny karaktär för att komma ihåg vilka det är (bläddrar ogärna i registret för att undvika spoilers). Fast det känns inte precis som rätt läge att börja läsa alla från början nu.

En annan bok som jag också blivit klar med är den femte delen av The Dark Tower. Kanske inte den bästa boken i serien, eller snarare alldeles säkert den sämsta boken. Hade varken början eller slut, vilket jag tycker att varje bok bör ha någon form utav. Den hade alltså kunnat läggas till antingen den föregående eller den efterföljande utan att det hade märkts av direkt, kanske båda. Nej, det har sannerligen inte blivit bra. Den sista boken, som jag redan börjat med, är inte heller särskilt kul än så länge, men det kanske tar sig.

Nästa bok jag ska ta tag i är nästa bok i Harry Potter-serien, nämligen Order of the Phoenix. Siktar på att bli klar med den innan juni, men det är nog att hoppas för mycket. Har ju en plan att läsa klart den efterkommande boken innan filmen (Harry Potter and the Half-blood Prince) har premiär på bio ( i mitten av juli). Ska bli kul, jag gillar ju Harry Potter-böckerna riktigt mycket.

Trött på jobbet

Nu börjar jag tröttna rejält. Har jobbat varje natt i lite drygt två veckor. Känner mig väldigt låst vid att bara vara här. Nu var jag visserligen iväg och hälsade på farsan, men att hela tiden behöva tänka på att man ska hem är riktigt segt. Jo, jag visste att det skulle bli så här, men bara för det behöver man ju inte gilla det. Nu blir man ledig torsdag nästa vecka, men sen kanske det inte blir ledigt förrän söndagen veckan efter det. Fast min nuvarande runda är ganska så liten och lätt. Häromnatten var jag hemma två timmar efter att jag stigit upp, det är inte illa, inte illa alls faktiskt.

Ska dock bli kul att få lite lön i slutet av månaden, se hur mycket det blir. Är rejält sugen på att ha lite utgifter, eller snarare köpa något nytt. TVn är ju kass och behöver ersättas. Datorn behöver lite nya grejor. Skulle hemskt gärna vilja ha en ny cykel, modell racer då såklart (begagnad i bra skick funkar också). Eller nja, vet inte riktigt om det är vad jag behöver, men det är något som hade varit kul att ha åtminstone.

Imorgon ska jag ha en kille med mig. Hoppas han dyker upp. Dessvärre har han inte körkort, fast det är kanske mer hans problem. Lite trist att han inte pratar svenska, det gör saken mer besvärlig. Inte så att jag är dålig på engelska, men jag är fan så mycket bättre på svenska... hoppas dock att han delat ut tidningar förr, för då slipper man förklara allt.

Konsten att skylla ifrån sig

Sitter och fnissar lite för mig själv. Nu sitter borgerliga ledamöter i justitieutskottet och skyller datalagringen på Thomas Bodström. Riktigt dålig stil av partier som inte verkar kunna ta ansvar för sin egen politik. Enligt direktivet så måste Sverige lagra information i mellan ett halvår och två år. För det första så hade nog den borgerliga regeringen också gått med på det avtal som den socialdemokratiska regeringen gick med på, annars hade man ju kunnat riva upp det, eller hur? Om det nu inte var tvång att skriva under det, då måste det ju ändå vara lätt att lämna det? Dessutom vill moderaterna inte använda sig av den kortare tidsperioden, utan man vill lagra information i ett halvår. Om man nu inte gilalr att data ska lagras men är tvungen, varför då inte välja kortast möjliga tid för detta? Nej, det här är skumt så in i bomben. Att först påpeka att man inte ville ha datalagringsdirektivet och sen försöka utnyttja ännu mer än vad man måste.

Jag tror inte massiv datalagring är bra att ha i ett demokratiskt samhälle. Visst, det var uselt av Thomas Bodström att kämpa så mycket för ökad övervakning i samhället, och det borde han skämmas för. Han har dock inget ansvar för vad den nuvarande regeringen håller på med, och de ska inte skylla ifrån sig ett dugg. Precis som i miljöfrågorna är det undanflykter för hela slanten från den nuvarande regeringen. Man kan säga nej till datalagringen, efter som den strider mot grundlagen (åtminstone enligt piratpartiets Christian Engström).

Detta går att läsa om på DN.

Regeringen talar osanning om sin politik

Läste en artikel på DN angående Miljöpartiets kritik av "alliansens" miljöpolitik. Efter en granskning så visar det sig att den nuvarande regeringen inte alls är så ambitiös som man påstår. Mycket av de mål man har satt hamnar högt eftersom så mycket redan gjorts. Ett exempel är målet att 50% av landets energi ska komma från förnyelsebara energikällor. Saken är den att 43% redan kommer därifrån, vilket gör att ambitionen hamnar på låga 7%. Varför smyga omkring med dåliga siffror och samtidigt mena att man är ambitiös? Kan det vara så att man försöker framställa sig som en regering med miljöpolitik, medan man egentligen inte har någon?

Att sedan komma med anklagelser mot miljöpartiet är ju den naturliga vägen för en regering utan äkta miljöpolitik. Andreas Carlgren gör misstaget, precis som högerkollegan Gunnar Hökmark, att påpeka vad miljöpartiet gjorde under tiden de satt i regering. Saken är den att miljöpartiet aldrig suttit i regering, aldrig haft makten, såsom man påstår. Lögner, undanflykter och rent ut sagt skamligt agerande från alliansen.

Giro d'Italia etapp 5-6 (tipsuppdatering)

Så har det varit ytterligare två etapper i Giro d'Italia. På den femte etappen mellan San Martino di Castrozza och Alpe di Suisi var riktigt spännande framåt slutet. Liquigas hade legat i täten och hållit tempo för deras kapten Ivan Basso, och när det närmade sig slutet så fick han själv ligga och dra. Efter honom kom Danilo di Luca (i grönt) och Thomas Lövkvist (i rosa). Det var inte något dåligt berg de körde upp för, och med Bassos tempo var det många som tappade kontakten med tätgruppen. Lövkvist låg dock med hela etappen, vilket var oerhört imponerande. Det var ett tag innan slutet på backen som han höll på att släppa, men han hängde kvar, och när de väl kom upp lyckades han med den enorma bedriften att spurta till sig en tredjeplats. Dessvärre tappade han ledartröjan till di Luca, men det var heller inte oväntat. Det som var oväntat var att han hängde med när så många andra cyklister inte orkade med. Dessutom kom Fredrik Kessiakoff på tionde plats, vilket också är grymt imponerande, och kanske den riktigt stora svenska skrällen i årets upplaga av Italien runt.

Dagens etapp var lite mindre spännande och gick mellan Bressanone/Brixen - Mayrhofen. När jag började titta låg Scarponi utbrytning tillsammans med Kiriyenka.Den senare lyckades dock inte hålla Scarponis tempo hela vägen in i mål utan Scarponi vann dagens etapp med ca en halv minuts marginal. Klungan, som började jaga täten alldeles för sent, vilket jag tycker var ganska så klantigt. I sammandraget hände dock inte särskilt mycket, det är fortfarande samma personer i ledningen. Lövkvist ligger fortfarande fem sekunder efter di Luca, fast Kessiakoff lyckas faktiskt plocka en plats och ligger nu 23a, tack vare att Armstrong tappade på dagens etapp.

När det gäller mina tips för segrare ser det ut så här. (min/sek & placering)
 1. Leipheimer 0:43 (4)
 2. Menchov 0:50 (5)
 3. Basso 1:06 (6)
 4. Sastre 1:16 (7)
 5. Lövkvist 0:05 (2)
 6. Vandevelde brutit pga krasch

Hökmark vägrar bekämpa brottslighet

Lyssnade återigen på P1-morgon och hörde en kort debatt angående det svenska fartyg (korvett) som ska bekämpa pirater på uppdrag av EU. Det var så att miljöpartiets Carl Schlyter ville att EU ska göra mer än att bekämpa pirater utan också bekämpa orsaken till problematiken, nämligen tjuvfisket. Bland annat är det fartyg från just EU som håller på med illegalt fiske utanför Somalias kust. Samtidigt har lokala fiskare inte kunnat leva på sitt yrke. Detta tillsammans kapade ett klimat där piratverksamhet uppstod.

Enligt min åsikt så måste man angripa problemet och inte bara symptomen. Detta vill å andra sidan Gunnar Hökmark (m) inte. Han gör istället väldigt långtgående jämförelser mellan hur det fungerar i Sverige idag, och hur det fungerar i Somalia. Enligt Hökmark ska man inte använda ett krigsfartyg för att bekämpa kriminell verksamhet, och menar att man inte ens skulle tänka på att göra det inom svenskt territorium. Där är andra instanser (kustbevakning etc) som har det ansvaret. Problemet med Somalia är att det inte finns någon kustbevakning, alls, och någon fungerande fiskerimyndighet finns inte heller. I förlängningen blir det så att Gunnar Hökmark vill att vi ska lämna Somalia åt sitt öde och inte göra något för att hjälpa landet. Det var faktiskt så att de somaliska regeringen begärt hjälp med detta. Hur kan ett parti som står för lag och rättvisa bara skita i att verkligen vilja bekämpa den där den är som värst? Är inte det ytterligare en form av hyckleri? Enligt mig så är det precis vad det är.

Länk till P1-morgon.

Giro d'Italia etapp 1-4 (Lövkvist i maglia rosa)

Så hände det till slut, Thomas "Gotland" Lövkvist får köra i ledartröjan till en av de stora tourerna. La maglia rosa har sällan fångat så mycket uppmärksamhet innanför Sveriges gränser. Det är så stort så att tidningarna i landet faktiskt skriver om det, och inte bara kör en "CP" från TT. Men man ska väl inte gnälla, nu har ju ändå cykelsporten fått lite positiv uppmärksamhet, och inte negativ sådan från ett positivt test. Den som man kan gnälla lite på är hur överraskade tidningarna var, som om detta var den största skrällen (som stod på Aftonbladets nätsida en stund igår) som någonsin inträffat. Jag läste bland annat Aftonbladets första artikel om det, om att det var sensationellt att han var i ledningen. Jag är mycket glad, men någon skräll är det inte. Sensationellt? Nä, det här är precis det vi väntat på, vi som har åtminstone lite koll på vem den där "Gotland" är.

Sen har det följt några artiklar på tidningarnas nätsidor, mycket för att handla om cykelsport förstås. Det är trevligt, men varför var det inga artiklar när han körde så bra i våras? Nä, det är dags att sluta gnälla och hoppas att svenska media äntligen ska få upp ögonen för en av världens största sporter.

Vad har annars hänt de senaste etapperna i girot? I lördags var det ju premiär för loppet med ett lagtempo. Sånt tycker jag själv är lite småtrist, men Thomas Lövkvists Team Columbia - High Road vann etappen (vilket också bäddade för hans nuvarande ledning i tävlingen). Mark Cavendish fick den rosa ledartröjan eftersom han passerade först över mållinjen. Den fick han sedan behålla på till den tredje etappen efter att ha förlorat spurten knappt mot Alessandro Petacchi. Den tredje etappen var också en platt etapp som avslutades med en spurt, där tog Petacchi sin andra seger och även över la maglia rosa.

Igår var det alltså den fjärde etappen, den första bergsetappen för årets giro. Det var en mycket trevlig etapp där Lövkvist hängde med riktigt bra, därav övertagandet av ledartröjan. Jag blev speciellt imponerad av hur lätt Lövkvist hämtade in en utbrytning ifrån Mauricio Soler. Han verkade göra det med så stor lätthet, och det förde tankarna till bröderna Schleck och deras körning på Alpe d'Huez under förra årets Tour de France. Han tog det tog lite mer lugnt när Soler stack iväg den andra gången, men då visade Danilo di Luca upp vad han går för och bara krossade alla med en superlång spurt uppför den sista biten av etappen. Imponerande utav bara tusan var det, men det är inte han som kör i rosa idag, eller hur?

Mystiskt sjuk

En väldigt märklig sak hände i morse. Till en början så gick det bara bra. Delade ut tidningarna och alla maxi-bladet, som jag brukar göra på måndagarna (även om vi har två dagar på oss). Blev klar i skapligt bra tid, men precis innan jag kommit hem så börjar jag känna mig illamående. Det blev bara värre och värre och jag trodde ästan att jag skulle kräkas. Satt en stund och kallsvettades och mådde riktigt kasst. Åt alltså inget, vilket är relativt ovanligt, jag brukar göra det. Mådde något bättre efter att ha duschat.

När jag vaknade senare så hade illamåendet försvunnit, så det blev en liten runda till gymmet. Det blev dock inget långt pass som jag bestämt tidigare eftersom jag inte ville riskera att missa girot. Tänkte ta en bastu efter men den var inte uppvärmd tillräckligt, och jag hade faktiskt inte hunnit så länge. Nästa gång ska jag fråga om bastun är igång när jag kommer dit, för det är riktigt najs att sitta där och gotta sig i värmen.

En runda närmas sig slutet

Skulle haft en snubbe med mig på söndagsrundan. Satt och väntade på honom i tio minuter innan nattchefen ringde upp honom. Vad sa han då? Jo, att han var sjuk och inte tänkte dyka upp. Han hade inte tänkt på att höra av sig? Det är illa. Jag menar, pratade ändå med honom igår, och frågade om han visste när han skulle komma, och då sa han inget.

Annars så blev det en sån där snabb runda igen på lite drygt två och en halv timme. Nöjd med det, näst sista natten på den rundan. Känner att jag kanske kommer att sakna den lite. Mest så kommer jag att sakna att köa bil lite då och då, för det är skoj. Fast nä, lönen är nog det jag kommer att sakna mest, bilen kommer i andra hand. Det som jag kommer att sakna minst är alla fyllon som springer omkring och är... fulla, tjocka tidningar, som sydsvenskan har varit de senaste månaderna, samt sega och tröga dörrar som är jobbiga att öppna. Mest ser jag fram emot att vara ledig på nätterna mellan lördag och söndag, det kommer att bli riktigt trevligt. Kanske åka iväg till Karlshamn lite, kanske göra nåt kul här i stan... vem vet.

Lite snack om jobbet

Oj vad det blåste när jag började dela ut tidningar inatt. Riktig storm var det, och dessutom regnade det lite. Det var inte direkt kul att stå där och packa ner tidningarna, eftersom de fladdrade omkring som tusan. När jag väl kom ner till rundan så blåste det ännu mer där, helt galet mycket. Det dröjde dock inte så länge innan det började mojna och snart var vinden inte längre något problem. Vid den tiden hade regnet också passerat. Blev en ganska så fin morgon till slut, och det är en rätt så fin dag idag.

Det har varit ganska så lugnt på jobbet de senaste dagarna, och med lugnt menar jag att tidningarna varit lagom tjocka, förutom i morse då de var tjocka. Det enda som har irriterat har varit reklamen, som vi fick både i måndags och i onsdags. I tisdags var det budträff nere på kontoret. Jag och AJs bror Linus åkte ner tillsammans för att se vad som stod på. Vist, det var landgång som var rätt så god, men pratet verkade inte beröra mig så mycket. Det som var intressant var dock att träffa chefen där nere. Har inte gjort det tidigare, man får en lite annan relation till arbetsgivaren när man har träffat chefen, fråga inte vad bara. Jag skulle helt enkelt inte kalla budträffen för slöseri med tid, men det skulle nog många andra bud. Jag tror inte vi var mer än tolv på plats, och det finns några till i stan.

Det är ett par veckor kvar nu tills jag ska vara ledig, lite knappt. Har jobbat nio dagar i rad, så man börjar komma in i det där lunket igen. Men men, man tjänar ju stålar, så det gör inte så mycket.

Inför girot del 2

Klantade till mig rejält igår när jag skrev om girot.  Alberto Contador är inte med i årets upplaga av tävlingen, vilket gör det ytterst svårt för honom att vinna. Har dock tittat lite på deltagarna, och som amatör jag är kan jag inte alls säga vem som kommer att vinna, men jag kan som alla andra gissa. Det viktigaste man måste peka ut det är laget. En cyklist vinner inte någon av de stora tävlingarna på egen hand, så det gäller att det finns rejält med uppbackning. Några som kan dra när det behövs, få fram kaptenen till en bra position i spurterna eller få upp kaptenen över bergen osv. De lag som jag tror har kapacitet är främst Astana och Rabobank skulle jag gissa på. Sen är det några till som har bra lag men det är flera som är jämna där. I dessa lag kommer man att köra för Leipheimer (Astana) och Menchov (Rabobank), och därmed tror jag att det kommer att stå mellan dessa två cyklister. Andra duktiga cyklister som har bra lag bakom sig är vår egen Thomas "Gotland" Lövkvist (Team Columbia - High Road) såklart, Carlos Sastre (Cervélo TestTeam), Christian Vandevelde (Garmin-Slipstream) och Ivan Basso (Liquigas). Kan för enkelhetens skull ranka cyklisterna efter hur stor chans jag tror de kommer ha när det gäller slutsegern (det här är alltså inte min gissning om slutställningen).

 1. Levi Leipheimer (USA)
 2. Denis Menchov (RYS)
 3. Ivan Basso (ITA)
 4. Carlos Sastre (SPA)
 5. Thomas Lövkvist (SVE)
 6. Christian Vandevelde (USA)
Jag är alltså förhoppningsfull angående Lövkvists chanser, men det är andra som förmodligen är bättre. Vi får helt enkelt sitta i sofforna och heja fram honom så gott det går.

Gymbesök

Var flitig nog att bege mig till gymmet idag, körde dessutom ett tuffare pass än förra gången, i onsdags. Här ska vi inte så och stampa på samma plats vecka efter vecka, det gäller att öka där det går, pressa på ordentligt. Kändes riktigt bra idag, och funderade lite på att köra det gamla (långa) passet nästa vecka. Nu är det ett kort litet pass som blir klart på knappa timmen, det förra tog närmare två. Avslutade passet med en långbastu, det var riktigt gött, renande. Vet inte varför jag inte gjort det tidigare, har väl haft för brått att komma därifrån, antagligen.

Är riktigt nöjd med att äntligen ha kommit igång med träningen. Det dröjde ett par månader men nu verkar det som att det blir någon slags regelbundenhet, ett par gånger i veckan. Siktar på två-tre gånger nästa vecka också.

Inför girot

Oj oj, nu är det snart dags för Giro d'Italia. Jag hoppas att jag ska kunna följa denna tävling från start till mål i år, och inte att det ska bli som förra upplagan. Min jävla kabel tv-leverantör bestämde sig mitt i att sluta sända eurosport, vilket är idioti så det skriker om det. Det var dessutom felaktigt på något vis och man var tvungna att börja sända igen, till min stora glädje. Detta var dock långt senare, på hösten någon gång, och då hade inte bara girot passerat, även Tour de France var slut.

På lördag börjar det med en tempoetapp. Inte direkt min favoritkategori precis, men det får väl gå. Egentligen så är det nog bra, man kan kolla in de enskilda cyklisterna lite mer, särskilt de som kommer att befinna sig längst upp på listorna när girot är slut. Har inte kollat in så jättenoga vilka som ska vara med, så jag kan inte riktigt tippa någon segrare just nu. Jag är dock säker på att Lance Armstrong inte kommer att ha med slutsegern att göra, han lär väl inte ens vinna någon etapp. Lagkamraten Levi Leipheimer däremot, eller Alberto Contador. Ivan Basso är tillbaka, tyvärr. Han har varit avstängd för doping, och det är synd att han får tävla igen. Livstids avstängning borde följa på doping. Om inte det kommer en sån regel hoppas jag att de bästa stallen slutar anställa människor som varit inblandade i doping, det är nämligen ett extremt dåligt föredöme att ta tillbaka såna fuskare som om inget hänt.

Det som jag ser fram emot mest är såklart bergsetapperna, särskilt Chieti-Blockhaus och Avellino-Vesuvius. Ja, man ska köra upp på en vulkan, den som täckte bland annat Pompeji i aska för 1930 år sedan. Hoppas att det inte sker något där snart, det hade varit riktigt illa. Annars så ser jag fram emot trevliga sändningar med Roberto Vacchi vid rodret, och med Anders Adamson som bisittare/expert vid några tillfällen.

Lördag är det, två dagar kvar, knappt!

Hyckleri från moderaterna

Sitter och lyssnar lite på när moderaternas Gunnar Hökmark (EU-parlamentariker) debatterar med miljöpartiets Peter Eriksson angående fossila energikällor. Tycker det känns lite konstigt när Hökmark anklagar miljöpartiet för att driva fram MER kolanvändning i Sverige genom att inte vilja ha kärnkraftverk, när moderaterna inte har gjort något åt Vattenfalls stora ägande i kolkraftverk på andra sidan Östersjön. Det är lite hyckleri att man gör såna saker, och naturligtvis lögner. Och varför vill moderaterna bygga ut kärnkraften? Det är förmodligen inte för att man vill minska kolanvändningen i Sverige i alla fall... som för tillfället är noll (tack vare den överproduktion av el som råder just nu). Nä, om moderaterna ska ha någon form av trovärdighet i miljöfrågor överhuvudtaget så borde man göra mer än vad man gör nu. Att minska användningen av olja är inget man vill göra från moderaternas sida, men man är tillräckligt klarsynta för att veta att man måste minska.

Hökmark säger att EU är bäst i världen på klimatpolitik, men tänker inte på att det kanske beror på att andra är dåliga. Det behövs göras mer i EU, de här räcker inte. Att attackera miljöpartiet för att man röstat emot en klimatpaket kanske inte beror på att man är emot en sådan, det kanske beror på att den är otillräcklig. Nä, Hökmark sitter med armarna i kors och gör knappt något, åtminstone inte tillräckligt mycket. Paketet är inte "mycket ambitiöst", det är något, men otillräckligt.

Vad är det för snack om att miljöpartiet suttit i regering? Jag tror Gunnar Hökmark inte riktigt har koll på inrikespolitiken, eller snarare försöker skjuta över ansvar på någon annan, med falska uttalanden. Nåja, det är ju moderaternas strategi i stort, att göra falska uttalanden, (exempel att moderaterna hade "borgfred" under Sveriges EU-ordförandeskap 2001, vilket inte heller var sant).

Hört debatten i P1-morgon, torsdagen den 7:e maj 2009. Länk.

Angående variation

Inatt körde jag en nygammal bil, samma som jag körde när jag var ute på bildistriktet för några veckor sedan. Var inte helt nöjd med det till en början, men det löste sig till slut. Man är ju van vid den andra bilen, hur man ska lägga tidningarna och sånt. Det tog en stund innan jag visste exakt var jag skulle sätta in nyckeln. När man läser (och låser upp) bilen omkring 25 gånger per natt så sitter det till slut, men då det är mörkt så måste man veta var låset sitter och i vilken vinkel man ska hålla nyckeln. Tidningarna var jag tvungen att lägga lite annorlunda eftersom bromsarna (som tog mer än på den förra bilen) gjorde att tidningarna låg överall.

Man är väl lite sådär, vanemänniska. Man gillar att göra saker på ungefär samma sätt. Man skapar sina rutiner och håller sig till det. Det kan vara att gå till samma affär, köpa ungefär samma slags mat när man väl är där, gå ungefär samma väg när man ska dit och hem. Det kan också vara att läsa innan man ska sova, eller stå vid samma dusch i gymmet (vilket jag har gjort sedan jag började gå dit). När dessa vanor hotas, eller rent av bryts, då kan det vara lite jobbig, men bara för att det är jobbigt behöver det inte betyda att det är av ondo. Jag tror att man mår bra av att variera lite ibland. Bryta mönstret och göra lite annorlunda, eller mycket annorlunda om man nu vill det. Har börjat handla lite annorlunda mat i affären till exempel. Blodpudding, kroppkakor och bönor åt jag väldigt sällan förr. Nu äter jag bönor väldigt ofta, flera gånger i veckan. Jag vet inte om blodpuddingen och kroppkakorna kommer att fortsätta att dyka upp på min tallrik, men det kommer i alla fall vara där idag.

Forsakar (bilder)Så har bilderna äntligen hamnat på internet för allmän beskådan. Det var jag och AJ som vandrade en stund i/vid (?) Forsakar, en liten bit utanför Degeberga. Det var en av de första riktigt fina dagarna den här våren, den första april. Med oss hade vi baguetter och olika sorters dricka (alkoholfritt såklart). En fin dag som blev mycket lyckad, om man skulle fråga mig

Valborgs"helgen"

Valborg är ju också en högtid som man kan fira, genom att göra vadå? Jo, man kan ju åka iväg för att se något bål någonstans, men när det är eldningsförbud? Då kan man göra det som vi gjorde, vilket inte var helt illa det heller. Lite grillning och massor med festande i Karlshamn tillsammans med Anders O och några människor/bekanta där. Tidigt var det, sent blev det. Kul att träffa tillfälligt hemlös irländare vid namn Enda... eller Ända... eller hur det nu stavas. Hoppas han hittade nån plats att sova på, eller sin kompis, där bland alkoholdimmorna.

Gårdagen, om var en fredag, kändes precis som en söndag (även om den dock "bara" var röd). Därför kändes dagen idag ganska så mycket som en måndag. Nåja, viss förvirring är bara väntat i dessa tider... typ, fråga mig inte vad det betyder. Degig i huvudet är man något fortfarande, dags för 2nd breakfast!

Det är dessutom otroligt fint väder idag.. jag undrar om man ska våga sig utanför dörren. Första dagen med shorts kanske?

RSS 2.0