Angående vloggen

Har inte gjort några vloggar nu på ett tag, spelade förvisso in en förra måndagen, men sen orkade jag inte klippa ihop den och lägga upp den på nätet. Känner att jag inte direkt har något att visa upp, det är liksom samma sak dag efter dag. Mitt liv är ganska så innehållslöst, eller snarare så att det inte är värt att visa upp. Jag har det inte dåligt, men när jag gör roliga saker tillsammans med andra så brukar de inte vilja vara med, vilket gör att hela händelsen inte går att visa. Då är det kanske lika bra att låta bli vloggen ett tag, åtminstone i den formen som jag haft hittills. Om jag behöver berätta om något som berör mig i övrigt finns ju alltid den här bloggen, man måste inte filma allt man gör, man kan ju skriva också.

Förmodligen kommer jag att lägga upp fler videor när jag känner mig sugen på det, just nu är dock inte ett sådant tillfälle.

Tillbaka från Simrishamn

Så, nu är jag tillbaka hemma efter att ha varit i Simrishamn. Nåja, det är ingen stor grej direkt, jag åkte ju faktiskt dit igår så det är inte så att jag varit borta länge, hehe. Umgicks med farsan och Annika samt galna lilla Ronja (hund) som löpte och var allmänt märklig i sitt beteende.Som tur är så händer det inte särskilt ofta, en gång i halvåret fick jag reda på. Annars var det inget särskilt som hände, såg på några avsnitt av Pacific, promenerade ut till Bäckhalladalen. Idag så var det Liege-Bastogne-Liege på TV, och det var trevligt fram tills ex-doparen Vinokourov vann. Hoppades att Kolobnev skulle dra ifrån på slutet och vinna, men så blev inte fallet.

Nästa vecka är det bara fem dagars arbete, vilket är mycket trevligt. Långledigt till helgen, och jag vet ännu inte vad jag ska hitta på ännu. Kanske ska man åka någonstans, träffa folk, ha det mysigt. Får helt enkelt se. Nu ska jag nog kolla in ett avsnitt Twin Peaks innan det är dags att sova.

Mat, Sagan om ringen & promenad

Har haft en bra helg i Karlshamn, som vanligt. Dessutom blev det första gången som jag testade "riktig" sushi, men jag måste tyvärr säga att jag inte är helt och hållet frälst. Det var helt ok, varken mer eller mindre. Sen så blev det paj efteråt, men det var ju knappast första gången jag åt det, haha. Lämnade lite till efter middagen idag, som var tapenadefisk. Ja, minns inte exakt vad det hette, men gott var det. Har blivit frälst på tapenade, både efter dagens mat och efter restaurangbesöket förra veckan. Sen så hann vi med en lång härlig promenad ut mot Vägga, via strandpromenaden hem. Dessutom var planen att jag och Anders skulle se alla tre delarna i Sagan om ringen (de förlängda versionerna), fast vi hann bara med två och en halv innan det var dags för mig att fara hem igen.

Är det inte dags att komma loss och flytta till Karlshamn, jag trivs jättebra där.

Trecension [2]

För er som inte känner för att läsa mina bokrecensioner så finns alla de tre senaste tillgängliga på video, nämligen i min andra trecension. Kolla nedan för att se den.Trecension [01]

Min youtubekanal;
http://www.youtube.com/slemvik

Min engelska kanal;
http://www.youtube.com/TheRobResponds


Du sköna nya värld av Aldous Huxley

Du sköna nya värld av Aldous Huxley. Detta är en av de mest kända framtidsskildringar som skrivits genom historien, andra är sådana som George Orwells 1984 och Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Liksom dessa två andra böcker skildrar denna historia en dystopisk framtid där individen fått stå tillbaka för kollektivet och där det förgångna döljs av de som har makten.

Denna bok är främst en skildring av en tänkt framtid, och i andra hand historien om ett par människoöden. Den inleds med att en grupp studenter på studiebesök till en "anstalt för kläckning och fostran", vilket innebär att människor odlas och fostras till vuxen ålder där. Man har avskaffat vanliga födslar och människor tillverkas istället i fabriksliknande miljöer. Man skapar så många lika individer som möjligt, för att minska på skillnaderna, vilket man gör genom att skapa tvillingar, som kan uppgå till hundratals om inte tusentals likadana individer. Dessutom skapar man samhällsklasser genom att försämra fostren hos de lägre klasserna. Ju lägre klass desto mer försämras deras foster. Alpha är den högsta, sedan kommer beta, gamma, delta och epsilon. Alla har sin egen plats i samhället och de har blivit fostrade till att vara nöjda med det. Faktum är att alla är nöjda med det mesta i livet, och om de inte är det finns det alltid lyckodrogen Soma att ta till.

Huvudkaraktärerna i den här boken är Bernard Marx och den s.k. "vilden" John. Bernard passar inte riktigt in bland de andra alphamänniskorna genom sin underlägsna längd och utseende. Alphakvinnan Lenina finner dock honom underligt attraktiv och de åker på semester till en "naturpark" där vilda människor bor, människor som inte är en del av civilisationen. Väl där träffar de vilden John och hans mor som egentligen var civiliserad och av misstag hamnat i naturparken. Detta fascinerar Bernard och för tillbaka de båda till civilisationen. Därefter får läsaren veta vad som händer när vilden konfronteras med ett samhälle lycka är det enda målet med tillvaron.

Detta är en mycket intressant bok som verkligen får en att fundera på vilka grundelementen i samhället verkligen är. Det förs flera diskussioner mellan karaktärerna om vad samhället är, varför det är så och varför det inte är på ett annat vis. "Civilisationen" utan Gud, olycka, krig och sjukdomar, är den verkligen bättre än ett samhälle där de sakerna finns? Vilket är egentligen det perfekta samhället? Detta är en bok som främst riktar sig till människor som finner sådana frågor intressanta, även om historien i sig är kul. Om inte anser man nog bara att Du sköna nya värld är ganska så konstig. Dock är det en av 1900-talets stora klassiker, och jag rekommenderar den varmt.

Dune av Frank Herbert

Dune av Frank Herbert. Detta är den första boken av sex som Frank Herbert skrev om ökenplaneten Dune. Hans son fortsatte serien tillsammans med Kevin J. Anderson. Hur dessa tidsmässigt kvalitetsmässigt står sig i förhållande till originalet är jag lite tveksam till, så jag utvecklar inte det vidare (tack Wikipedia).

Boken handlar om Huset Atreides, ett adelshus som är på något vis allierat med det Imperiska adelshuset. Det bestäms av Kejsaren att familjen Atreides, som styr över planeten Caladan ska ta över ökenplaneten Arrakis (även känd som Dune) från Huset Harkonnen. Det speciella med planeten Arrakis är den krydda (spice) som finns på planeten och som är väldigt eftertraktad. Kryddan, som även kallas Melange finns i öknens sand och skördas med stora risker. På planeten finns nämligen jättelika sandormar (sandworms) som ställer till bekymmer för de som försöker skörda kryddan. Huvudpersonen i boken är Paul Atreides, son till Hertig Leto Atreides.

Själva huvuddragen i denna bok är den konflikt som uppstår när Huset Atreides ska ta över Dune från Harkonnen. Det är nämligen så att den Kejsaren tillsammans med Baronen Vladimir Harkonnen konspirerar för att förgöra Huset Atreides och låta Harkonnen fortsätta styra på planeten. Planen genomförs, Hertig Leto mördas fast genom sin exceptionella träning, både andliga och fysiska, lyckas Paul och hand mor fly undan. Dessutom förutsätts de vara döda. Från sin tillflykt till öknen planerar Paul sin hämnd, och återtagande av det som rätteligen är hans, nämligen styret av ökenplaneten Arrakis.

Det är svårt att kort sammanfatta en sån här bok eftersom den innehåller så mycket. På baksidan står det att den bara kan jämföras med Sagan om Ringen, vilket är ett tecken på dess episka berättelse. Det är en berättelse med ett exceptionellt djup och fascinerande upplägg. Språket gör inte saken sämre, väldigt välskriven. Historien drar paralleller till berättelserna om Messias och hjältehistorer som den första Star Wars-trilogin. Jag måste hålla med om att detta är ett av science fiction-genrens stora mästerverk och kan säkert uppskattas även om man inte just gillar sci-fi. Rekommenders varmt till alla med litteraturintresse.

Dödligt spel av Tom Clancy & Steve Pieczenik

Ok, nu har jag läst tre böcker till som en del av mitt projekt att läsa 33 stycken böcker under 2010. Nu är jag uppe i 6 stycken, vilket inte är särskilt mycket med tanke på att det är den åttonde april och det bara är åtta månader kvar på året. I den här takten kommer jag upp i 18 stycken. Hur som helst, här kommer den första av de tre böckerna jag läst den här omgången.

Dödligt spel av Tom Clancy & Steve Pieczenik. Boken är den andra delen i serien "Net force explorers" som i sin tur är en spin-off från serien "Net Force" skriven av samma författare som ovan (tack Wikipedia). Jag har inte läst någon annan bok i dessa serier.

I vilket fall som helst utspelar sig den här boken år 2025 och i centrum för handlingen finns ett datorspel som heter "Sarxos". Detta spel är ungefär som World of Warcraft, men eftersom handlingen utspelar sig i framtiden så är det mer avancerat, främst mot det virtuella hållet.

Vissa spelare i det här spelet börjar bli attackerade, spelare som investerat mycket tid i spelet. En får sin hårdvara förstörd och kan inte längre logga in. Megan och Leif, två ungdomar och medlemmar i ungdomsavdelningen Net Force Explorers, får i uppdrag av Net Force att undersöka detta lite närmare, eftersom båda spelar spelet och därmed inte skulle väcka några misstankar hos den eventuelle förövaren. Ambitiösa unga människor som de är, tar de på sig uppdraget och snart har de en teori om vad som skulle kunna hända. Det verkar som om någon i spelet är villig att gå väldigt långt för att få fördelar, kanske till och med mord.

Boken riktar sig främst till yngre läsare i tonåren, delvis på grund av den uppenbara kopplingen till spelvärlden och delvis tack vare att den är väldigt lättläst och inte särskilt tjock. Det händer mycket under en kort tidsperiod, vilket gör att den aldrig blir tråkig. Karaktären Megan byggs upp ganska så bra, medan Leif inte får samma uppmärksamhet, vilket är lite tråkigt. Det är långt ifrån bra litteratur, men underhållande för stunden.


RSS 2.0