Felpriorierat angående privat körkort

På dn.se kan man idag läsa den här artikeln angående regeringens förslag om att privatisera körkortsproven. Jag anser att regeringen felprioriterar angående privatiseringen av körkortsprovet. Det beror naturligtvis på att man hellre vill driva en politisk agenda än att lösa ett verkligt problem. Om man nu verkligen velat lösa problemet, varför inte angripa orsakerna istället för att angripa konsekvenserna?

Det är nämligen så att köerna till körkortsprovet är alldeles för långa. Regeringen och näringsdepartementet anser därför att man ska lägga ut provet på privata körskolor för att köerna ska bli kortare. Privata intressenter är mer flexibla och kan därför sköta verksamheten bättre än vägverket, då det råder kraftiga variationer över året och mellan år när det gäller antalet aspiranter.

Det här låter ju ändå ganska så vettigt, men hur kan det komma sig att köerna är så långa? Om det nu är ett så stort problem med hur vägverket utför körproverna, borde man inte enkelt kunna utföra åtgärder för att rätta till det? Man skulle exempelvis kunna tilldela vägverket extra resurser för de tider på året då det krävs fler inspektörer.

Saken är den att orsakerna till att köerna är så långa är att det är alldeles för dåliga aspiranter som genomgår körkortsprovet. Detta gör så att väldigt många elever kuggas och måste göra om sina prov, vilket i sin tur gör att det blir svårt att utföra alla prov i rimlig tid. Vägverket visar tydliga tecken på dålig flexibilitet om man nu inte lyckas ta hand om alla prov, men om nu antalet är grundproblemet, varför inte göra något åt det?

Detta förslaget är bara ytterligare ett i raden av förslag från den borgerliga regeringen som syftar till att genomprivatisera Sverige. Staten ska man tydligen inte förlita sig till när det gäller en viktig samhällsinstitution som körkortet faktiskt är. Det är klart att privata intressen ska blandas in i leken, så att de kan tjäna ännu mer pengar på körkortseleverna. Vore det inte bättre om man satsade på att minska köerna genom de dåliga aspiranterna håller sig borta? En höjning av avgiften är kanske ett sätt att åstadkomma det?

Hursomhelst är regeringens förslag en tydlig felprioritering. Att behandla symptomen för en sjukdom må vara behjärtansvärt, men det gör inte så att sjukdomen försvinner.

Kommentarer
Postat av: AJ

Håller med precis.

2007-09-25 @ 06:36:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0