Den sociala varelsen

Människan är en social varelse, och utan mänsklig kontakt blir vi inte människor. Det kan verka underligt, men det som gör oss till människor är faktiskt andra människor i första hand och inte det biologiska. Läs bara om "Vargpojken" som Aftonbladet rapporterar om. Pojken misstänks vara mer än tio år gammal och har förmodligen levt större delen av sitt liv utan någon som helst mänsklig kontakt. Han kan inget språk, och reagerar inte heller på någon annan social kontakt. Han har helt enkelt blivit förvildad, eller snarare, inte blivit socialiserad. Pojken har så lite mänskliga drag att han faktiskt beter sig som ett "djur", eller en varg som det också står i artikeln.

Detta bekräftar återigen att den du som människa är inte bestäms av ditt DNA. Detta gäller även, i stor utsträckning, det sociala könet, genus. Man ska inte ta för givet att bara för att man föds till världen med en viss genetisk kod, så måste man bli så här eller så där. Jag tror att Vargpojkens föräldrar var civiliserade på något vis, men att detta inte gör att deras avkomma måste vra civiliserad. En person som kanske hade möjligheten av bli nobelpristagare eller framgångsrik idrottsperson i ett sammanhang, kan bli en "Varg" i ett annat sammanhang. Det finns en överdriven tro på att "blodet" spelar en så avgörande roll för oss som människor, men det som spelar en ännu viktigare roll är de människor som vi har omkring oss. Vår uppväxt, och vårt fortsatta liv skapar oss till de människor vi blir och är, inte vår arvsmassa.

Kommentarer
Postat av: AJ

Så sant...

2007-12-28 @ 00:04:31
Postat av: Daniel

Hej. Intressant inlägg. Det fick mig att lägga 40 minuter på att skriva en kommentar i min blogg. http://kratzek.blogg.se/1199034653_kommentar_till_robert.html

2007-12-30 @ 18:46:35
Postat av: Daniel

Självklart måste man ju använda sig av sina psykologikunskaper. De måste ju göra någon nytta :P

2007-12-31 @ 16:55:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0