Maud Olofsson föredrar fusk

Satt och lyssnade på radio imorse och det rapporterades i Ekot att det var ganska så utbrett med företag som skulle kunna tänka sig att bluffa med fakturor gällande avdraget för hushållsnära tjänster. I sin undersökning hade man ringt till ett visst antal företag som sysslade med precis sådana här tjänster, och frågat om man kunde göra avdrag för tjänster som inte föll in i de angivna direktiven. Hälften av de som hade svarat hade svarat att man skulle kunna ändra bland kvittona så att även andra jobb skulle kunna dra av skatt. Jag tyckte att detta verkade vara fel, rent principiellt fel. Man ska inte dra nytta av, i det här fallet, statens välvilja att få fram en helt ny arbetskategori (om vilken man må säga vad man vill). Att när det nu öppnad en marknad som gör det möjligt att med vita metoder exempelvis få sin trädgård skött, eller sina fönster städade, så fortsätter ändå fusket.

Ansvarige ministern i regeringen, näringsminister Maud Olofsson avfärdar denna kritik, nästan kategoriskt, och menar att det alltid är problem med gränsdragningar som denna när nya skatteregler införts. Vidare börjar hon prata om det som är den viktiga frågan, att man kan få sina hushållsnära tjänster utförda billigare än tidigare, som om skattefifflet inte alls är särskilt viktigt. Att så flagrant avfärda ett problem, bara för att det inte ligger en i fatet är ovärdigt en minister i regeringen. Bara för att det inte stämmer överens med den egna politiska agendan så är problemet inte ett problem, eller ens ett bekymmer. Vad är hon rädd för? Att förlora politisk trovärdighet eller bli tvungen att betala mer för att få sina fönster tvättade? I mina ögon har hon redan blivit av med en sak, gissa vilken!

Hon menar dessutom att det främst är köparens ansvar att saker och ting ska gå rätt till. Som om köparen av tjänsten är den som är expert och den som faktiskt bokför och utför beställda jobb. Naturligtvis är det företagarna som har det yttersta ansvaret för om ett jobb utförs enligt ett lagenligt sätt, eller på ett sätt som bryter mot lagen. Utan företagen hade det inte kunnat fuskas helt enkelt, och vill du läsa själv kolla in den här artikeln.

När regeringen jagar människor som är lata och inte vill jobba anser man sig göra rätt, när man låter fuskare komma undan bara för det är i linje med ens politik, då är det också rätt, eller?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0